Čak je i robot u stanju da napiše “50 nijansi”


Mislite da je roman “50 nijansi – siva” lako štivo i da takvu knjigu možete i vi da napišete? Vrlo moguće. Međutim, niste jedini. Isto to je u stanju da uradi – robot!

Nedavno se pojavio program pod imenom Fifty Shades of Grey text generator tool, koji će biti u stanju da sam piše knjigu. Autor programa Liza Rej kaže:

“Sve se desilo kada sam sa društvom prijatelja uz vino pričala o pisanju bestselera. Jedan je rekao “ja bih mogao da napišem ovo”, drugi “ja bih mogla da napišem ono”, a meni je u jednom trenutku sinulu “to bi mogao da napiše kompjuterski program”.

Sutradan sam sela za računar i ubacila gomilu teksta – imenica, zamenica, glagola, prideva i fraza. Inače, knjiga “50 nijansi – siva” je prepuna fraza kao što su “Njegov jezik mi je ispunio usta”. Onda sam neke rečenice usaglasila sa gramatičkim pravilima, napravila neke varijacije na temu i sve to ubacila u finalni program. Rezultat je bio spektakularan. Nisam mogla da prestanem da se smejem satima!”

Na pitanje da li bi njen program mogao da napiše neku drugu knjigu, tipa “Pepeljuga” ili “Romeo i Julija”, ili postoji nešto specifično u vezi sa “50 nijansi” Liza Rej kaže:

“Ono što je specifično u vezi sa “50 nijansi” je to što je to neviđeno omražena, predvidiva i naročito to što se scene ponavljaju. Možda bi ovaj program mogao da piše neki dijalog između Pepeljuge i njenih sestara, ali ništa mnogo ozbiljnije od toga.

Ovaj projekat je nastao kao šala i nije mnogo više od toga. Dva dana sam se smejala kada sam videla na šta liči robotova verzija ovog bestselera.“

PROČITAJTE I OVO:  Knjižara koja prodaje samo jednu knjigu nedeljno

Kada su je novinari pitali da li bi u budućnosti roboti mogli da zameni pisce, Liza je kao iz topa rekla:

“Ne! Pa da li si videla šta je tačno napisao moj robot, kako izgleda njegova verzija “50 nijansi”? Nisi? E pa zato me to i pitaš” uz smeh je konstatovala Liza.

Izvor: B92