Duboki pad: Roman o Šerloku bez Holmsa


Aneli Vendeberg

Duboki pad je druga knjiga u serijalu o Ani Kronberg i Šerloku Holmsu izašla iz pera Aneli Vendeberg. Kao profesorka ekološke mikrobiologije, koja na svojim predavanjima na Lajpciškom univerzitetu zna da natera studente i da zaplaču od straha, i ljubiteljka misterija Aneli je u romanima iskoristila svoje glavne preokupacije – viruse, bakterije i Šerloka Holmsa.Njene priče su, uprkos najavama, priče o Šerloku Holmsu bez Šerloka Holmsa. Glavna protagonistkinja serijala zapravo je Ana Kronberg dok se Šerlok Holms pojavljuje samo na marginama priča. Ana je imala tu nesreću da se rodi kao izuzetna žena u svetu koji su muškarci skrojili prema svojim merilima i čakširama. U šovinističkom devetnaestom veku kada su žene tolerisane kao žive mašine sa pranje, kuvanje i hiperprodukciju novih muškaraca Ana Kronberg odlučuje da uputi izazov celom svetu. Ona oblači mušku garderobu, završava medicinu i postaje vodeći engleski bakteriolog Antoan Kronberg. U njenu maskaradu uspeva da pronikne samo genijalni detektiv navučen na teške droge i lake note iz ulice Bejker 221b.

U prvom delu trilogije, romanu Đavolov osmeh, Ana Kronberg i Šerlok Holms istražuju smrt čoveka koji je stradao od kolere. Oni otkrivaju samo izvršioce zločina, ali ne i njegove organizatore.

Duboki pad gotovo u svemu nastavlja tamo gde se pri deo završio. Tajanstveni ljudi otimaju Anu i njenog oca ucenjujući je da za njih napravi biološki otrov koji bi mogao da se upotrebi u budućim vojnim sukobima. Ana Kronberg postaje zatočenica Napoleona zločina koji se krije iza gotovo svakog zločina u viktorijanskom Londonu. Profesor Džejms Morijarti genijalni je zločinac čije su umne sposobnosti daleko iznad onoga za šta je sposoban običan čovek. Na njegovu nesreću sada je odlučio da se poigra sa veoma neobičnim čovekom – Antoanom Kronebergom koji je, (ne)srećne li okolnosti, žena.

PROČITAJTE I OVO:  Pisac i reditelj Masimilijano Molona gostuje na Kolarcu
Pronađite Valda!

Ana se oslobađa stiska svojih tesnih pantalona, uteže se u korset i koristi sve svoje moći uma i ženske čari da bi se, u erotskoj igri mačke i miša sa profesorom Morijartijem, izvukla iz nevolje u koju je upala. A tu je negde i Šerlok Holms koji se poput Valda u slikovnicama Martina Handforda Gde je Valdo krije na marginama romana.Skidanjem svoje maske muškarca koja je odlično funkcionisala u prvom delu serijala, Ana Kronberg kao da gubi na svojoj živopisnosti, a roman na originalnosti.

Žena maskirana u muškarca koja mora da se izbori za svoje mesto pod šovinističkim nebom viktorijanskog društva i da sačuva svoju tajnu jeste nešto što je sjajno funkcionisalo u romanu Đavolov osmeh uprkos tome što je priča bilo prilično tanka. Žena maskirana u ženu koja koristi svoje ženske čari da bi zavela muškarca jeste nešto što je viđeno već previše puta da bi izazivalo bilo šta više osim serijala zevanja.

Ono što je zanimljivo u romanu Duboki pad jeste živopisni opis engleskog društva na kraju devetnaestog veka. Takođe sjajan je opis Londona iz 1890. godine kroz koji svaki ljubitelj Šerloka Holmsa voli da prošeta.

Finalni obračun

Posebno je interesantno to što novi romani o Šerloku Holmsu (čak i kada Šerloka Holmsa gotovo da i nema u njima) obrađuju teme koje su bile zabranjene u doba u kome je Artur Konan Dojl pisao. Zato smo u novim avanturama imali prilike da se upoznamo sa zločinima vezanim za prostituciju, trgovinu ljudima, pedofiliju i pederastiju, korišćenje ljudskih zamoraca, a sada, u romanu Duboki pad i sa onim zločinima vezanim za biološko oružje za masovno uništenje.

Duboki pad je takođe priča ispričana iz ugla Džejmsa Morijartija o onome što se desilo i što je dovelo do konačnog obračuna na švajcarskom liticama opisanog u Dojlovoj priči Finalni problem. Duboki pad je pravo štivo za sve one koji žele da saznaju nešto više o Džejmsu Morijartiju i da upoznaju i njegovu porodicu.

PROČITAJTE I OVO:  Miomir Petrović povodom Nagrade "Laza Kostić"

Duboki pad je odličan primer kako bi izgledale avanture Šerloka Holmsa da ih je pisala Agata Kristi. Uprkos svemu, ovo nije roman o Šerloku Holmsu, barem ne o onakvom kakvim smo ga do sada viđali ili zamišljali.

Aneli Vendeberg je iskoristila svoju spisateljsku strast da stvori sasvim ličnog Šerloka Holmsa, onakvog kakvog ga ona zamišlja. Vizija je njena, a na čitaocima je da odluče da li im se njen Šerlok dopada ili ne.

A o Šerlocima se ne raspravlja!

Piše: Milan Aranđelović