“Nazovi Mesec”, knjiga o jednom neobičnom dečaku


Nazovi Mesec je knjiga koja je ostavila dubok trag ne samo na čitaoce, već i na kritiku koja ju je nagradila brojnim priznanjima: „Andersenova nagrada“ za 2014, „Kosta nagrada“ u kategoriji dečje knjige i „Karnegi medaljom“.
Seli Gardner je neobična spisateljica, sa kojom ćete se uskoro upoznati. Njena neobičnost krije se u činjenici da boluje od disgrafije – poremećaja u savladavanju veštine pisanja. Ne čudi, stoga, što je glavni junak njene priče Nazovi Mesec, Stendiš, disleksičar i disgrafičar. Ima poremećaj percepcije i razvio je sopstvene strategije za preživljavanje na školskim časovima. Stendiš je po svemu vrlo neobičan dečak, „sa maštom koja čarlija po parku, ni ne primećujući klupe, ali uočava da nema psećeg govanceta tamo gde bi jedno trebalo da bude”. Kada njegov najbolji prijatelj Hektor nestane, Stendiš odlučuje da nešto preduzme i da stanu na put Otadžbini i njenim planovima za iskrcavanje na Mesec. Može li odanost prijatelju i potreba za ličnim dostojanstvom da nadvlada strašnu mašineriju pritiska i represije? Savremeni David protiv Golijata u ovoj dubokoj, jednostavnoj i brzoj priči orvelovskih tonova vodi nas u jedan zastrašujuće moguć svet, u kome svetlost mogu održati samo ljudskost, srčanost i mašta.

„Šta bi bilo da fudbal nije preleteo preko zida?
Šta bi bilo da Hektor nikada nije otišao da ga potraži?
Šta bi bilo da mračnu tajnu nije sačuvao za sebe?
Pretpostavljam da bih onda sam sebi pričao drugačiju priču.
Vidite, ovim „šta bi bilo” nema kraja, kao ni zvezdama.“

Seli Gardner rođena je u Kedburiju, blizu čuvene fabrike čokolade. Odrasla je, i još uvek živi u Londonu. Kao disleksičar, nije naučila da čita i piše do četrnaeste godine, bila je izbačena iz nekoliko škola, izložena vršnjačkom zlostavljanju i na kraju poslata u školu za neprilagođenu decu. Uprkos svemu, studije na Koledžu umetnosti u Londonu završila je sa počastima, nakon čega je dobila stipendiju za pozorišnu školu. Kao veoma uspešan scenograf i kostimograf radi za pozorišta, televiziju i film. Nakon rođenja bliznakinja i sina, počela je prvo da ilustruje, a zatim i da piše knjige za decu.

PROČITAJTE I OVO:  Aleks Kigen: Saveti za mlade pisce