Skoro ceo tiraž Murakamijeve knjige kupio jedan kupac


Najnovija knjiga japanskog bestseler autora Harukija Murakamija puštena je danas u prodaju, a 90 odsto tiraža kupio je jedan kupac – knjižara Kinokunija.

Knjižara je naručila 90.000 od 100.000 primeraka prvog izdanja knjige “Novelist as a Vocation” kako bi “uzdrmali” lokalne izdavače, piše AP.

Kinokunija navodi da će 50.000 tih primeraka biti prosleđeno drugim knjižarama kako ih onlajn prodavnice ne bi isključile iz prodaje kolekcije eseja popularnog pisca.

Japansko tržište knjiga odoleva krizi i sve popularnijim e-knjigama i onlajn kupovini sa desetinama hiljada naslova koji se svake godine štampaju i brojnim malim knjižarama. Iz Kinokunija navode da je to u najvećoj meri zasluga distributerskog sistema koji, svejedno, rezultira ogromnim troškovima i gubicima.

“Izdavači, veleprodaje koje povezuju izdavače i knjižare, i same knjižare su u sistemskom zamoru i zato smo ovo uradili”, kaže Toru Nišine, menadžer glavne Kinokunija knjižare u Tokiju.

Japanske knjižare generalno prodaju knjige po pošiljkama i neprodate mogu da vrate izdavaču i dobiju refundaciju ali moraju da plate troškovbe dostave i pakovanja.

To znači da im bude vraćeno 40 odsto novca, rekao je on.

To se samo dodaje već ekstra velikim troškovima, dodao je Nišine.

Za sada Murakamijeve knjige eseja ima jer je dostupna i preko Amazona i drugih knjižara. Nišine kaže da se u njegovoj knjižari nalazi samo 2.450 primeraka knjige ali se nada da će potez kompanije privući kupce da pazare i druge Murakamijeve knjige.

Japanski Amazon saopštio je da rade sa partnerima na tome da imaju dovoljno kopija da izadju u susret potražnji.

Murakami je jedan od najomiljenijih japanskih pisaca. Uspeh je stekao “Norveškom šumom” i bestselerima “1Q84”, “Kafka na obali mora”. Njegove romane u Srbiji objavljuje Geopoetika.

PROČITAJTE I OVO:  Jrump: Igra u kojoj se Tramp bori protiv knjiga i Hilari Klinton

U knjizi eseja “Novelist as a Vocation” (Pisac kao poziv), koja je objavljena samo na japanskom, Murakami piše o svom radu i životu pisca.

Izvor: B92