Predstavljanje knjige “Nevidljivi u medijima”


U četvrtak 4. jula u 19 sati u KROKODILovom centru biće predstavljena knjiga “Lost in Media” (“Nevidljivi u medijima”) koju su uredila dvojica uglednih pisaca i novinara – Ismael Einaše i Tomas Rueše. U razgovoru o knjizi, koji će moderirati Einaše, učestvovaće novinarka Antonija Letinić iz Hrvatske i somalijsko-britanska spisateljica Nadifa Mohamed.

U ovoj knjizi, akademici, aktivisti i autori kroz eseje i intervjue osporavaju narativ o otuđenju razmatrajući kako bi se mogla izmeniti turobna, problematična i klišeizirana slika kojom se životi migranata najčešće prikazuju. Na taj način, knjiga “Nevidljivi u medijima” nastoji da preoblikuje granice javne sfere i osvetli stvarnost savremene Evrope. Zato što društvo može biti istinski demokratsko samo ako postoji javna sfera u koja prožima različite perspektive i kojoj svi imaju jednak pristup. Dugoročno gledano, evropska demokratija će funkcionisati samo ako bude podržana evropskom javnom sferom, a ne nizom fragmentiranih nacionalnih javnih sfera.

Publikacija “Nevidljivi u medijima” predstavlja kulminaciju istoimenog dvogodišnjeg projekta Evropske kulturne fondacije čiji je cilj bio da se nađe način da se u pitanje dovede medijski diskurs vezan za migracije. U okviru tog projekta Evropska kulturna fondacija sarađivala je s mladim migrantima, filmskim stvaraocima u osam evropskih zemalja ujedno dodatno razvijajući projekat Remapping Europe (Ponovno mapiranje Evrope) i njegod podprojekat Remixing Europe (Remiksovanje Evrope).

Razgovor će biti na engleskom jeziku.


PROČITAJTE I OVO:  Najbolje knjige za decu i mlade u 2018.