Autor otkriva: Kako smo pravili čuvene Nindža kornjače


Nema ko ne zna za Donatela, Mikelanđela, Leonarda ili Rafaela. Zelene kornjače sa nunčakama, mačevima ili štapovima mnogima su obeležile detinjstvo. Da li ste se zapitali kako je nastao ovaj čuveni strip, a i crtani film?

44228-comics-Teenage_Mutant_Ninja_Turtles

Kevin Istman, jedan od kreatora, kaže da je crtao stripove još iz školskih dana.

– Stalno sam crtao i svoje radove sam pokušavao da prodam lokalnim novinama. Nisu im se svidele moje stvari, ali su me uputili na Pitera Lerda. Iako je mlađi od mene 8 godina, odmah smo se uklopili. Napravili smo studio 1983. godine i nazvali ga “Mirage studio”. To nije bio pravi studio, naravno, već Piterova dnevna soba – priča Kevin.

Teenage-Mutant-Ninja-Turtles-Original-Comic-Book

Jedne večeri Istman se šalio sa Piterom. “Šta misliš, da je Brus Li životinja, koja bi bio, ali neka koja je potpuno suprotna u odnosu na nega?”

Nasmejali su se, a Kevin je odmah uradio skicu kornjače, spore životinje koja je u potpunosti suprotna u odnosu na brzog i žustrog Brus Lija. I tako je nastao Mikelanđelo, kornjača sa maskom i nunčakama.

Kevin je odmah nacrtao i logo koji je glasio “Nindža kornjače”, onda je zasmejani Piter dodao u naziv i “Teenage Mutant”.

tmnt-mousers

Njima je bilo smešno i nisu ni slutili koju će slavu steći zahvaljujući svom zezanju. Pored Mikelanđela ubrzo su se “rodile” još tri kornjače.

– Sećam se, tada smo rekli, kako je to nešto najgluplje što smo osmislili, ali se nama sviđala, pa smo odlučili da pokušamo da objavimo naše nindža junake. Kad smo razmišljali o imenima, hteli smo opet nešto protivrečno, pa smo tako iskoristili imena renesansnih umetnika – priča Kevin.

 

PROČITAJTE I OVO:  Novi Hulk je Korejac

U maju 1984. godine prvo izdanje stripa je predstavljeno na maloj strip konvenciji u Portsmutu u Engleskoj. Prodali su oko 3.000 kopija, a zatim i u 15.000. Ostvario nam se san. Mogli smo da živimo od crtanja stripova, plaćamo račune, porez, jedemo picu i uživamo u druženju.

Polako, ali sigurnim putem, nindža kornjače su “rasle”. Od crtanog filma, igračaka, pa sve do 100.000 prodatih kopija.

– Ubrzo sam prodao svoj ulog Piteru, a on je sve prodao “Viacom”-u. Govorili smo o tome da se opet okupimo i napišemo nešto o našim junacima, ali ipak želimo i da se posvetimo svojim porodicama. – priča Kevin.

Kako kaže jedan animator čuvenog crtanog filma, pretvaranje crno-belog stripa u animiranu seriju bio je veliki izazov.

teenage-mutant-ninja-turtles-10-003

– Nije nam bilo dozvoljeno da prikazujemo kako se međusobno udaraju, ali ljudi koji “praše” mašine, o tome nije bilo reči. Pa, sam tako kao kornjačine neprijatleje nacrtao robote – priča Dejvid Vajs, animator.

Kad je završio sa pilot epizodom rekao je svom šefu: “Ovo će ili biti najgora katastrofa ili svetski hit”.

Na sreću svih, kornjače su postale hit i nema ko ne zna za zelene nindža junake.

Izvor: Blic