Foto: Freepik, Laguna

Satirični putopisi Dragutina Minića Karla


Izdavačka kuća Laguna upravo je objavila zabavnu, iskrenu, dinamičnu i duhovitu zbirku putopisa „Nacionalistička geografija“ Dragutina Minića Karla, našeg poznatog satiričara, začinjenu originalnim ilustracijama Špire Radulovića.

Ova knjiga nas upoznaje ne toliko sa zemljama u koje ćemo možda putovati, koliko o nama i našem temperamentu i mentalitetu stanovnika zemalja koje je Karlo posetio.

PROČITAJTE I OVO:  Jedinstvena knjižara sa toboganom
PROČITAJTE I OVO:  Frenk Baum, autor „Čarobnjak iz Oza“, nazvao roman po registratoru iz kancelarije

Čitajući ovaj putopis, doživećete, kako kaže Vanja Bulić, mnogo toga novog i uzbudljivog. „Ovo zanimljivo putovanje ima i edukativni karakter: ono što ste našli o nekoj zemlji, znaćete još bolje. I ne brinite se, pošto je Zemlja okrugla, vratićete se u centar ove planete: u Srbiju.“

„Svako putovanje je jedna priča, a niz putovanja po celom svetu knjiga utisaka. Pokušao sam da iz našeg, da ne kažem svog, ugla čitaocima približim ’ostatak’ sveta. Onakvog kako sam ga doživeo: poznatog, malo poznatog i gotovo nepoznatog u nekim slikama. Kako, dakle, jedan ovdašnji čova doživljava svet, bez pretenzija da opiše kako svet doživljava nas. Svaki trenutak u knjizi je stvarno doživljen, pa je to više moj lični utisak, koji pokušavam da prenesem čitaocu da uz malo duha, da ne kažem satire, i on doživi barem nešto od toga“ rekao je autor.