Izložba stripova Alan Ford


U Muzeju grada Zenice otvorena je izložba stripova Alana Forda, koja je realizovana u suradnji sa Italijanskom ambasadom u Bosni i Hercegovini. Zanimljivo je da ovaj strip nije nigdje u svijetu doživio takvu popularnost kao na prostorima Italije i nekadašnje Jugoslavije

Izložbu je otvorio direktor muzeja Adnadin Jašarević, koji je i sam kolekcionar i ljubitelj stripa.

„Zahvaljući Ambasadi Italije u Bosni i Hercegovini obezbjedili smo ovu sjajnu izložbu koja ima za cilj upoznati nas ili podsjetiti na strip koji ‘živi’ u Bosni i Hercegovini, a ranije u Jugoslaviji. Prvi primjerak sam pročitao prije 40 godina i od tada nisam prestao, a posjedujem sve epizode“, kazao je Jašarević.

Zanimljivo je da ovaj strip nije nigdje u svijetu doživio takvu popularnost kao na prostorima Italije i nekadašnje Jugoslavije.

„Strip Alan Ford je crnohumorna kritika kapitalističkog svijeta i donekle socijalističkog. Alan Ford nigdje se nije primio ma gdje da su ga zasijali osim u Itlaiji i Jugoslaviji, a zašto je to tako, tu bi trebale istražiti sociološke, sociopsihološke i druge analize“, dodao je Jašarević.

Prema njegovim riječima, strip Alan Ford predstavlja mnogo više od samog stripa. Opisao ga je kao glas pobune svih obespravljenih i onih koji su ugroženi za račun bogaćenja manjine. Nagasio je kako ni u kom slučaju strip ne treba potcijeniti kao medij, jer kroz njega se jasno može percipirati svijet.

Strip Alan Ford nastao je 1969. godine u Italiji u saradnji crtača stripova Luciana Secchija, čiji je pseudonim Max Bunker, i Roberta Raviole, čiji je psenudonim Magnus. Na pordučje bivše Jugoslavije ovaj strip je stigao 1972. godine i doživio i veći uspjeh nego u Italiji. U BiH i danas je veliki broj ljubitelja ovog stripa.​

Izvor: e-novine


PROČITAJTE I OVO:  Dragu Jančaru nagrada Latisana za roman Kao i ljubav