Izvor: Freepik

Frenk Baum, autor „Čarobnjak iz Oza“, nazvao roman po registratoru iz kancelarije


Čak i danas, više od sto godina nakon nastanka, roman „Čarobnjak iz Oza“ nastavlja da inspiriše nove generacije sanjara, podsećajući nas da čarolija može biti pronađena čak i u naizgled najobičnijim stvarima.

Izvor: Wikipedia

Za mnoge generacije čitaoca, Čarobnjak iz Oza Frenka Bauma ostaje vanvremenska priča o magičnoj zemlji Oz, uzbudljivim avanturama koje je devojčica Doroti doživela sa njenim neobičnim saputnicima. Međutim, zanimljiva priča o tome kako je ovaj legendarni roman dobio ime često ostaje nepoznata široj javnosti.

Frenk Baum je imao običaj da inspiraciju za svoja dela crpi iz svakodnevnog života i okruženja. Jedna od najzanimljivijih anegdota o nastanku Čarobnjaka iz Oza odnosi se na trenutak kada je Baum smišljao ime za svoju čarobnu zemlju. Prema popularnoj priči, dok je radio u svojoj kancelariji, Baum je bacio pogled na registrator koji je imao oznake A-N i O-Z, razdvajajući dokumente po abecednom redu. Kada je došao trenutak da imenuje zemlju u svojoj priči, jednostavno je spojio oznake sa registratora – tako je rođena zemlja Oz.

Ova anegdota savršeno odražava Baumov način razmišljanja i pristup kreativnosti. Uvek je tražio inspiraciju u svakodnevnim stvarima, pretvarajući ih u fantastične priče koje su osvajale srca čitaoca širom sveta.

Roman Čarobnjak iz Oza, objavljen 1900. godine, postao je instant klasik čija popularnost raste sa svakom generacijom. Priča o Doroti, koju tornado iz Kanzasa prenosi u čarobnu zemlju Oz, gde upoznaje Strašila, Limenog Čoveka i Plašljivog Lava, fascinira decu i odrasle više od jednog veka. Baum je napisao još četrnaest knjiga o Ozu, a svaka od njih nastavila je da istražuje magični svet i njegove stanovnike.

PROČITAJTE I OVO:  Edgar Alan Po je bio oženjen svojom trinaestogodišnjom rođakom
PROČITAJTE I OVO:  Lažne knjige? Čarls Dikens je to već imao

Ono što ovaj roman čini posebnim jeste ne samo njegov sadržaj, već i jednostavnost iza njegovog imena. Inspiracija može doći iz najneočekivanijih izvora, kao što je to bio slučaj sa Baumovim registratorom. Ovo je primer kako kreativnost može da procveta iz najobičnijih trenutaka našeg svakodnevnog života.

Frenk Baum je ostavio neizbrisiv trag u svetu književnosti, a njegova priča o tome kako je Oz dobio svoje ime samo je još jedan dokaz njegove genijalnosti. Čak i danas, više od sto godina kasnije, Čarobnjak iz Oza nastavlja da inspiriše nove generacije sanjara, podsećajući nas da čarolija može biti pronađena čak i u naizgled najobičnijim stvarima.

Piše: Milan Aranđelović