Vinisijus de Moraes – pesnik koji je živeo u znaku strasti


U okviru izdavačke delatnosti ambasade Brazila u Beogradu objavljena je dvojezična zbirka pesama jednog od najvećih brazilskih pesnika 20. veka Vinisijusa de Moraesa „Izabrane pesme”, a pored portugalskih originala, knjiga sadrži i poetske prevode na srpski jezik Vesne Stamenković. Vinisijus de Moraes (1913–1980) neumorno je radio kao pisac, pored toga što je u jednom periodu života bio uspešan diplomata, a kako je u predgovoru istakao bivši ambasador Brazila u Srbiji Alešandre Ador Neto, njegovo delo posedovalo je raznovrsnost i visok kvalitet. Književni kritičar Žoze Kastelo Vinisijusa de Moraesa nazvao je „pesnikom strasti”, a veliki brazilski pesnik Karlos Drumond de Andrade jednom je izjavio: „Vinisijus je jedini brazilski pesnik koji je imao hrabrosti da živi u znaku strasti. Drugim rečima da stvara poeziju u prirodnom stanju.”

Prva Vinisijusova zbirka poezije „Put u daljinu” objavljena je 1933. godine, kada mu je bilo dvadeset godina, i kada je bio više obuzet konzervativnim obrazovanjem i idejama. „Vremenom, njegove su ideje postale više levičarske, a njegovi stihovi počeli su da naginju slobodnim formama. U saradnji sa nekima od najboljih brazilskih muzičara, Vinisijus je pisao kvalitetne stihove za tekstove pesama”, deo je predgovora ovom izdanju u kojem se, takođe, može pročitati da je jedan od najpoznatijih saradnika Vinisijusa de Moraesa bio Antonio Karlos Žobim, koji je uz Žoao Žilberta obeležio početak bosa nove. Vinisijusov komad „Orfej od Velike Gospe”, pozorišna adaptacija mita o Orfeju i Euridici, prikazan je 1956. godine u Rio de Žaneiru, a njegova filmska verzija u režiji Marsela Kamija nagrađena je „Zlatnom palmom” u Kanu 1959. godine, kao i Oskarom za najbolji strani film.

„Vinisijus počinje da nastupa u noćnim klubovima u Riju i drugim brazilskim gradovima, a u sledeće dve decenije biće zapažen u Evropi, kao i obe Amerike. U saradnji sa Žobimom, Žoaom i Astrud Žilberto, a šezdesetih godina i sa američkim muzičarima kao što su Frenk Sinatra, Sten Gets, Ela Ficdžerald i mnogi drugi, predstavio je na svetskoj sceni novi brazilski ritam bosa novu, mešavinu sambe i džeza, koja se našla na žestokom napadu tradicionalista”, napisao je Alešandre Ador Neto. Život Vinisijusa de Moraesa bio je buran i strastven, kao i njegova poezija: ženio se devet puta, imao je petoro dece i bio prijatelj sa najznačajnijim umetnicima svog vremena, među kojima su Pablo Neruda, Orson Vels, Ungareti, Anibal Mašado, Di Kavalkanti, i drugi. Nerudi je posvetio i sonet: „Stazama nebrojenim sa tobom hodih / Neruda, brate i druže najverniji /Al’ neslućen susret, tek jedan od mnogih, Nije li najlepši i najiskreniji?”

PROČITAJTE I OVO:  Zašto je distopija toliko popularna kod mladih?

Izvor: Politika