Skrivena blaga beogradskih antikvarinca


U beogradskim antikvarnicama možete pronaći veliki broj starih izdanja knjiga, a ekipa „Blica“ domogla se jedne iz čak 1625. godine.

U pitanju je pravna tematika, “Corpus iuris civilis”, na latinskom jeziku, u originalnom kožnom povezu, štampana u Ženevi.

– Najveće interesovanje, ipak, vlada za srpskim starim knijgama, a posebno iz perioda oko polovine 19. veka, ali i ranije. Međutim, te knjige se retko nađu u prodaji, a kada se pojave, predstavljaju pravo blago za bibliofile – rekla je za “Blic” Radoslava Kostić, vlasnica jedne antikvarnice.

Činjenica je da je takvih antikvarnica knjiga malo ostalo u Beogradu, kao i da su mnoge relativno skoro zatvorene, ali one koje su nastavile sa prodajom i dalje dobro rade.

– Naši kupci i prijatelji, pored kruga bibliofila, sve više su i neki mladi, radoznali i pametni ljudi, što uliva veliku nadu u današnje vreme. Mi zaista verujemo da, ma koliko teška bila vremena za kulturu i društvo uopšte, a posebno za knjigu, kvalitet i prave vrednosti uvek opstaju i ostaju – optimistično će Radoslava Kostić.

Stariji sugrađani se skoro uvek odlučuju za istorijske knjige i klasiku, dok mlađi više traže beletristiku.

– Čini mi se da se najviše prodaju beletristika i istorija, mada je i religija vrlo prisutna. Mladi sve češće žele da odu u poseban deo knjižare kako bi pronašli jako stara izdanja, ali na engleskom jeziku – saznali smo od prodavačice Irene Majstorović u jednoj antikvarnici.

Definitivno je da najviše čitaju oni koji to moraju, studenti i srednjoškolci. Zatim – stariji sugrađani.

– Uvek će biti pametnih i načitanih, pa i u ovo ludo vreme. Ja volim da dođem na ovakva mesta i da bacim pogled na razne naslove jer nisam ljubitelj samo jedne tematike, svašta me zanima. Neverovatno je pronaći predratna izdanja i posmatrati svet iz neke sasvim drugačije perspektive – rekao je jedan penzioner.

PROČITAJTE I OVO:  Knjige koje morate da pročitate pre 30. godine

DOBRA PONUDA I NA ULICI

I kod uličnih prodavaca moguće je pronaći stara i retka izdanja. Oni u svojoj ponudi imaju veliki broj knjiga, a moguće je i da se na veći broj primeraka dobije i popust.

OTKUPLJUJU OD PRIJATELJA

Vlasnici antikvarnica su uglavnom u svojim porodičnim bibliotekama imali neobična i retka stara izdanja.

– Knjige nabavljamo tako sto vršimo otkup od ljudi koji ih nama donose iz ličnih biblioteka. Neko se seli u manji stan, pa nema prostora, neko je nasledio, ali ga to ne interesuje – kaže Radoslava.

Izvor: Blic