Doer i Guirgis dobitnici Pulicera za književnost


Jedan od najprodavanijih književnika prošle godine Entoni Doer, pisac emotivne i intimne drame o Drugom svetskom ratu “All the Light We Cannot See” osvojio je Pulicerovu nagradu u oblasti fikcije, piše AP.

Sudije navode da je Doer nagradu dobio za kratka, elegantna poglavlja koja istražuju ljudsku prirodu i kontradiktornu moć tehnologije. Njegova priča naizmenično prati slepu Francuskinju i mladog nacističkog vojnika.

“To je predivno”, rekao je 41-godidišnji Doer, koji je u tom trenutku bio u Parizu, i kako kaže sa svojom porodicom je jeo sladoled kada ga je pozvao urednik da bi vesti podelio sa njim.

Pulicer i ček od 10.000 dolara se dodeljuje za “izvanrednu fikciju američkog autora koji se bavi američkim životom”

Pulicera za dramu dobio je Stiven Adli Guirgis (Stephen Adly Guirgis) za delo “Between Riverside and Crazy”. U pitanju je mračna komedija koja postavlja pitanja o životu i smrti. Ona govori o bivšem policajcu koji u svojoj kući pravi utočište za siročad koja postaju njegova surogat porodica.

Pulicer za stručno delo otišao je u ruke Elizabet Kolbert i “The Sixth Extinction: An Unnatural History”, a sudije su za to delo rekle da se “bavi istraživanjem prirode koji primorava čitaoce da razmotre pretnje koje vradaju u svetu neverovatnih različitosti”.

Dejvid I. Kertzer je za “The Pope and Mušolini: The Secret History of Pius XI and the Rise of Fascism in Europe” osvojio Pulicera za biografiju, dok je za istoriju nagradu dobilo delo “Encounters at the Heart of the World: A History of the Mandan People” Elizabet A. Fen.

Pulicera za poeziju dobio je Gregori Pardlo za “Digest”, a Džulija Volf i “Anthracite Fields” za muziku.


PROČITAJTE I OVO:  Premijera predstave „Niz prugu“ prema istoimenom romanu Jelene Nedić