Kovanice u čast Marka Tvena biće dostupne u 2016. godini


Pisac Mark Tven jednom je rekao da je “nedostatak novca koren sveg zla”, a u njegovu čast će u SAD biti dostupno 100.000 zlatnih i 350.000 srebrnih kovanica s njegovim likom tokom 2016. godine ili dok ne budu rasprodate.

Američka kovnica svake godine izradi dva komemorativna kovčića, a prihod od prodaje je namenjen neprofitim organizacijama.

Ove kovanice kao kolekcionarski primerci vrede mnogo više od svoje nominalne vrednosti od jednog dolara za srebrni novčić i pet dolara za zlatni. Na primer, vrednost komemorativnih srebrnih novčića za 2015. godinu dostigla je 52, a zlatnih oko 360 dolara.

“Ukoliko sve kovanice budu prodate, svaka od neprofitnih organizacija mogla bi da dobije po milion dolara”, rekao je izvršni direktor Muzeja “Mark Tven” u Hanibalu, u državi Misuri.

Američki pisac Semjuel Lenghorn Klemens (1835-1910), poznat kao Mark Tven, bio je jedan od najvećih humorista svetske književnosti.

Svetsku slavu stekao je romanima “Pustolovine Toma Sojera”, “Život na Misisipiju”, “Pustolovine Haklberi Fina” i “Jenki na dvoru kralja Artura”.

Izvor: Beta


PROČITAJTE I OVO:  Otvorena biblioteka na Štrandu