Vikend spektakl na Bitefu


U subotu, 23. septembra u 18h u Sava Centru 51. Bitef festival svečano je otvoren rečima Jan Fabra “Lepota čak i kada stvara konfuziju i biva subverzivna uvek nosi poruku pomirenja. Sa tim poklonom otvaram 51. Bitef. Srećno…”

Tokom 24 sata predstave publika je zajedno sa igračima i glumcima prošla kroz različita stanja i ispitivala granice svoje izdržljivosti. Bitef je sa prijateljima festivala obezbedio da tokom 24 sata boravka u Sava Centru i na Bitefu na raspolaganju bude sve ono što može da im pomogne u ovom maratonskom podvigu. Publika je menjala ulaznice za narukvice, i slobodno se kretala kroz Bitef grad gde su u restoranu i snack baru mogli da se osveže dok su gledali nesvakidašnji prenos predstave zahvaljujući RTS-u koji je obavio junački posao. U Telegroup QuizIT us kutku publika je kroz kviz znanja učila o Bitefu, o jakoj domaćoj IT kompaniji koja podržava BITEF i umetnost, i osvajala vredne poklone! Kompanija Telekom Srbija je spremila punu korpu čokoladica koje su nam vraćale snagu, ali i energiju koja je punila telefone kako bismo mogli i onima koji nisu u sali da prenesemo svoje utiske o predstavi. U Sensa relax zoni mogli smo da se posle sati sedenja razmardamo uz jogu, TAI CHI, jogu smeha, iscelimo zvucima gonga… A u prostoru za spavanje da se odmorimo i skupimo snagu za povratak u salu. Jan Fabr potpisivao je svoje knjige u Bitef biblioteci, a na raspolaganju su bili TESLA tableti sa dramama.

Tokom 24 sata predstave i pored brojnih programa, u fokusu je bio samo i isključivo pozorišni čin, ali pozorišni čin kao kolektivni čin svih nas. Tako je Bitef okupio Beograd, a zahvaljujuci RTS-u i zivom prenosu na trećem kanalu i čitavu Srbiju, koja je disala umetnost, i doživela katarzu, pročišćenje kao zajednica!
U završnici hiljade ljudi u Sava Centru učestvovalo je u zajedničkom rejvu, odnosno plesu, spektakularnom završetku sa konfetama i šljokicama, u polusatnom aplauzu u kom su ruke bridele, glasne žice pucale, suze su tekle, i dugo nakon predstave u foajeu Sava Centra, a ljubav i sreća bile su oko nas uz uzvike “Give me all the love you’ve got”.  Bitefu predstoji još 6 dana festivala, fantastičnih predstava i programa.

PROČITAJTE I OVO:  Kokan Mladenović dobitnik nagrade festivala Novi tvrđava teatar

Fotografije sa svečanog otvaranja 51. Bitefa pogledajte OVDE.

Povodom festivalske premijere predstave Carstvo nebesko (u podnaslovu Epica balcanica), koja će biti premijerno izvedena u utorak 26. septembra u Narodnom pozorištu i Bitef teatru, juče je u Festivalskom centru održana konferencija za novinare. Prisutnima su se obratili Filip Vujošević, dramaturg Bitefa, Miloš Latinović, direktor Bitef teatra, Jerner Lorenci, reditelj, Dejan Savić, upravnik Narodnog pozorišta, Željko Hubač, v.d. direktora Drame Narodnog pozorišta.

Filip Vujošević je istakao da je strategija festivala rad na festivalskim koprodukcijama. Kako je istakao, glavni interes u budućnosti je u radu na predstavama visokog umetničkog dometa i to postiže koprodukcija Narodnog pozorišta i Bitef teatra u produkciji predstave „Carstvo nebesko“.

Umetnički direktor Bitefa, Ivan Medenica, u ime institucije Premio Europa per il Teatro, čije zasedanje je 29. juna u Rimu predsedavao Žorž Bani: dodeljuje priznanje iz oblasti pozorišne umetnosti nagrade Grand pri zaslužnim umetnicima za životno delo – ove godine su to glumci Džeremi Ajrons i Izabela Per i nagradu „Nova pozorišna realnost“ (neki od prethodnih dobitnika Tomas Ostermajer, Biljana Srbanović, Jozef Nađ) doneo je nagradu da šest kompanija dobije ovu drugu nagradu i među njima je Jernej Lorenci, kome je Ivan Medenica uputio najsrdačnije čestitke.

Dejan Savić, najavio je da će predstava imati bitefovski prizvuk i da će ispuniti ukus kako Bitefove publike, tako i publike Narodnog pozorišta, te da realizacija predstave u dve kuće neće predstavljati problem. Miloš Latinović zahvalio je Narodnom pozorištu na saradnji. Nakon što se upoznao sa radom Jerneja Lorencija i imao prilike da ga upozna nakon predstave „Poludela lokomotiva“, saznao je da ga interesuje sprska epika i odmah je ugovorio saradnju.

PROČITAJTE I OVO:  ANA MILOŠ ZAPALILA SRPSKI TVITER: "A šta ako Tabašević jeste Ana Miloš?"

Željko Hubač je podelio svoje osećanje kako je „Carstvo nebesko“ kruna novog repertoara Narodnog pozorišta. Zadivljen prijateljstvom koje Jerner ostvaruje sa glumcima, izjavio je  da je njegov proces izvan teatarskog čina na koji smo u našem pozorištu navikli. Istako je kako mu je dragoceno to što je imao prilike da sarađuje sa rediteljem koji pripada onima koji „Vole umetnost u sebi, a ne sebe u umetnosti“. Jernej Lorenci kao reditelj predstave skromno je saopštio da ne voli da bude najomiljeniji, te da nije od onih koji će govoriti nešto suvislo. Započeo je proces koji opisuje kao više radioničarski, a veliko deo se zasniva na poverenju, saradnji reditelja i glumaca. Bez publike mu je teško da priča o predstavi, pa je uputio poziv publici da dođe i da ga slobodno potraži nakon predstave da razmene utiske.  Najviše ga zanima „međuprostor“ glumca, živog čoveka. Mitologija nije samo pitanje prošlosti i ona je sada živa, istakao je Jernej Lorenci, dodajući da nam zavidi na tradiciji.

Na kraju konferencije predstavljen je prateći program „SHOWCASE“ koji se ove godine odražava u Subotici u sredu 27. septembra. Na programu će biti tri predstave na mađarskom jeziku „Kapitalizam geometrijskim redom poređan“ u režiji Zlatka Pakovića, „Četiri ujutru“ u režiji Selme Spahić i „Kičma“ u režiji Veljka Mićunovića.