Promocija knjige priča “Dum-dum” Pavla Zelića


Zbirka priča „Dum-dum“ Pavla Zelića biće predstavljena u četvrtak 15. jula od 18 sati u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC.

 Pored autora, o knjizi će govoriti pisac Vladimir Kecmanović i filmski i književni kritičar i pisac Đorđe Bajić.

Kroz osamnaest priča u knjizi „Dum-dum“ Pavle Zelić pravi rekapitulaciju svoje književne karijere od isto toliko godina.

Egzotične pripovesti u ovoj zbirci vode nas u afričke prašume gde vladaju zaposednuta deca-ratnici, među smele skakače sa litica zaliva Akapulko i pod površinu kužne vode Amazona. Druge pak priče istražuju kutke alternativne prošlosti – mistični jevrejski geto srednjovekovnog Praga, tajni sovjetski Gulag za tuđine, omladinske radne akcije trebljenja nemrtvih i Veliki rat običnih, malih ljudi. Konačno, pisac smelo tumači budućnost i razne apokaliptične scenarije, uključujući i perspektivu aktuelne pandemije.

Poslednjih meseci najviše eksponiran kao predstavnik Agencije za lekove i medicinska sredstva i osoba koja sve zna o vakcinama, mr farm. Pavle Zelić iza sebe ima zavidnu književnu karijeru. Objavio je preko 40 priča u svim relevantnim književnim i popularnim časopisima u Srbiji, kao i u brojnim antologijama u zemlji i regionu. Plodan i kao autor kritika, ostvaren i kao urednik i vredan predavač i aktivista u kulturi uopšte. Kao jednom od pobednika na konkursu Matice srpske za ediciju Prva knjiga, 2009. godine objavljena mu je zbirka priča „Poslednja velika avantura“, nakon čega je 2013. izdao zapažen roman „Peščana hronika“ za Lagunu (dva izdanja). Piše i scenarija za stripove i filmove. Priče i stripovi Pavla Zelića prevedeni su na preko deset svetskih jezika, a nagrađen je više puta za književni, scenaristički i kritičarski rad.‚


PROČITAJTE I OVO:  Tribina o romanu „Papirna palata“