Britanka uhapšena jer je čitala knjigu o sirijskoj kulturi


Faiza Šahin uhapšena je na aerodromu u Donkasteru jer je jedan član posade aviona kojim je putovala prijavio njeno „sumnjivo ponašanje“.

21274-thomson2012zip-18-thomson3To možda i ne bi bilo čudno u vremenu kada postoji realan strah od terorističkih napada. Ono što je čudno jeste upravo „sumnjivo ponašanje“ Faize Šahin.

Faiza Šahin je britanska državljanka koja se avionom vraćala sa medenog meseca provedenog u Turskoj. Na letu je čitala knjigu o sirijskoj kulturi. Upravo ovo je bilo to „sumnjivo ponašanje“ zbog kojeg je, po zakonu o terorizmu koji dozvoljava pritvaranje pojedinaca i bez osnovane sumnje da su umešani u kriminalne ili terorističke aktivnosti, član posade prijavio Šahinu.

u1_unnamed-1

Šakin, koja radi kao psihoterapeut u Lidsu, najavila je da će podneti tužbu protiv policije.

„Ja sam sasvim nevina, a oni su učinili da se osećam kao kriminalac“, rekla je ona.

„Nije mi jasno kako čitanje knjige može da me učini da delujem kao terorista. Pitanje je da li bi policija postupila ovako i sa nekim ko nije musliman.“

Knjiga koju je čitala dobila je nagradu britanskog PEN-a.

Ironično je da se Šakin u svom poslu bavi mladim ljudima koji su zbog svog mentalnog stanja pod većim rizikom da budu radikalizovani i regrutovani od strane ekstremističkih grupa.

„Kazala sam policiji da sam ja deo borbe protiv radikalizacije društva i da se borim za razbijanje stereotipa“, rekla je Šahin nakon što je oslobođena.

Izvor: The Guardian


PROČITAJTE I OVO:  Stiven King na Tviteru objavio "najkraću horor priču"