Roman “Mala zemlja” Gaela Faja na srpskom jeziku


Svetski bestseler „Mala zemlja“ višestruko je nagrađivan roman u Francuskoj, a u našoj zemlji ovenčan je Gonkurovom nagradom studenata Srbije.

„Mala zemlja“ je istorijski roman o etničkom sukobu u Burundiju i genocidu u Ruandi. U isto vreme ovo je priča o odrastanju i istrgnutom detinjstvu. Za desetogodišnjeg Gabrijela život u udobnom domu u Burundiju, sa ocem Francuzom, majkom Ruanđankom i mlađom sestrom Anom, nešto je najbliže raju. Gabrijel provodi srećne dane krišom pušeći cigarete i kradući mango sa svojom nestašnom bandom prijatelja. Mirna svakodnevica i bezbrižno detinjstvo koji će se raspasti kad i ova „mala afrička zemlja“, sa kojom će se istorija brutalno poigrati.

Gael Faj se priseća nevinih godina dečaka uhvaćenog u vrtlogu istorije, dečaka koji je morao brzo da odraste. Jednostavnim i lepim stilom uspeo je da nam dočara zemlju o kojoj se kod nas malo zna i stvori izuzetan roman, satkan od senki i svetla, tragedije i humora, i ljudi koji se upinju da prežive tragediju.

„Da bi opisao detinjstvo u razorenoj zemlji, Gael Faj je toliko precizan, blag i ozbiljan da se posle čitanja osećamo kao da nas je neko snažno zagrlio.“ Le Point

 Roman „Mala zemlja“ možete pronaći od utorka, 17. jula, u svim većim knjižarama.


PROČITAJTE I OVO:  Preminuo Alber Uderzo, ko-kreator Asteriksa