Vladimir Kecmanović dobitnik Vitalove književne nagrade „Zlatni suncokret“


Vladimir Kecmanović je dvadeset šesti dobitnik Vitalove nagrade „Zlatni suncokret“ za najbolje književno ostvarenje na srpskom govornom području za roman „Kad đavoli polete“.

Prema mišljenju žirija nagrade „Zlatni suncokret“ u sastavu Dragan Jovanović Danilov, Dragan Babić i Vladimir Gvozden (predsednik), „roman Vladimira Kecmanovića se izdvaja zbog smelosti da se otisne u sfere vrlo složenih pitanja struktura i vrednosti našeg sveta u kojem su uloge unapred raspodeljene, a odgovornosti, po lažnoj ali delotvornoj nužnosti, uvek ili previše često prebačene na pogrešne adrese. Kroz vrlo zanimljivu narativnu optiku u kojoj glavni junak romana ne progovara, Vladimir Kecmanović je odrešio ’đavole’, groteskno-realističke likove savremenog, zagušljivog sveta čija je bezobzirnost upravo onoliko velika koliko često se oni pozivaju na ’moral’, odnosno na vlastitu ’bezgrešnost’, zadobijenu zahvaljujući nekontrolisanoj pohlepi za novcem i vlašću.

„’Kad đavoli polete’ je subverzivan roman, a subverzivna dela su u današnjem svetu pretplaćena na prećutkivanje. Prijatno sam iznenađen odlukom jednog savremenog žirija da nagradi politički nekorektnu knjigu i na tome njegovim članovima od srca zahvaljujem“, izjavio je Kecmanović.

„Kad đavoli polete“ gorka je pripovest u kojoj se sažimaju brojne velike i bitne teme – od suočavanja pojedinca (inicijalno autsajdera) sa svetom do oceubistva, u celosti protkana referencama na Šekspirovog „Hamleta“, počev od kreda istaknutog na naslovnici da „ne ubija onaj koji drži nož, nego onaj kom ostaje imperija“…

Među dosadašnjim dobitnicima Vitalove nagrade su: Ivan V. Lalić, Radoslav Petković, Dragoslav Mihailović, Goran Petrović, Slobodan Vladušić, Drago Kekanović, Enes Halilović, Dragan Velikić.

Nagrada, koja podrazumeva diplomu i novčani iznos, biće uručena krajem februara u Beogradu.