Kingovo bekstvo iz sveta strave i užasa


Zbirkom novela “Godišnja doba” majstor proze, slavni pisac Stiven King iskoračio iz žanra po kom je nadaleko poznat. Otkada je horor “Keri” dospeo u knjižare, prodao oko 350 miliona knjiga.

“Da li vi pišete samo horore?”, glasi jedno od najčešćih pitanja koje novinari postavljaju Stivenu Kingu. Premda jeste svetski majstor proze strave i užasa, američki pisac se odavno opire tome da ostane sahranjen u tom žanru. Dokaz je i zbirka novela “Godišnja doba”, koja je sada pred srpskim čitaocima u izdanju kuće Booka, u prevodu Gorana Skrobonje.

Posle 1974. i objavljivanja romana “Keri”, o devojci koja može da pomera predmete snagom uma i sledeće knjige “Salemovo” o vampirima, Kingu je prilepljena etiketa pisca horora. Četiri novele u knjizi koju je prvi put objavio davne 1982. godine, i koja je otad pa do danas, jedna od najomiljenijih Kingovih knjiga za veliki broj njegovih čitalaca širom sveta, trijumfalno dokazuju da on ume i da izađe iz horora.

Reč je o kvartetu: “Rita Hejvort i iskupljenje u Šošenku”, “Nadareni učenik”, “Leš” i “Metod disanja”, a po oceni kritike ove novele su pravo zadovoljstvo za svakoga ko traga za Kingovim krajnje osobenim opojnim pripovedanjem, grafički prikazanim scenama i likovima te napetim zapletima.

– Knjiga “Godišnja doba” objavljena je u vreme kada je Stiven King već postao slavan kao pisac savremene horor književnosti. Posle niza uspešnih romana strave i užasa – “Keri”, “Salemovo”, “Isijavanje”, “Uporište”, “Potpaljivačica” i “Kudžo” – kao i prve objavljene zbirke kratke proze “Noćna smena”, u kojoj je pokazao koliko vlada i formom pripovetke, ova zbirka četiri novele objavljena je na insistiranje samog autora, pošto je njegov izdavač bio pomalo sumnjičav u pogledu komercijalne uspešnosti jednog takvog izdanja – kaže, za “Novosti”, prevodilac Goran Skrobonja.

PROČITAJTE I OVO:  Kako dobiti NIN-ovu nagradu

Naime, novele iz knjige “Godišnja doba” bile su, po Skrobonjinim rečima, u trenutku njihovog objavljivanja sasvim nespojive sa Kingovim stvaralaštvom koje je dotad bilo predstavljeno publici:

– Od četiri novele u ovoj knjizi, samo jedna, poslednja, može se svrstati u žanr horora, ili možda pre u žanr mračne fantastike, dok su prve tri najčistija moguća književnost glavnog toka. Mislim da je upravo u tome najveći značaj ove knjige: posle niza bestselera (i filmova snimljenih po njima), “Godišnja doba” su pokazala američkoj i svetskoj kritici i publici da Stiven King i te kako ume da piše vrhunsku prozu.

U pogovoru ovoj knjizi, King objašnjava da je svaka od ovih podužih priča napisana neposredno po završetku romana.

– Kao da sam uvek završavao veliki posao s taman dovoljno benzina u rezervoaru da izbacim još jednu pozamašnu novelu. “Leš”, najstarija priča od ovih ovde, napisana je odmah posle romana “Salemovo”; “Nadareni učenik” je napisan u dvonedeljnom periodu posle završetka “Isijavanja” (a posle “Nadarenog učenika” nisam ništa pisao tri meseca – bio sam izmožden); novela “Rita Hejvort i iskupljenje u Šošenku” napisana je po završetku “Mrtve zone”, a “Metod disanja”, najskorije napisana od ovih priča, odmah posle “Potpaljivačice” – piše King.

U vreme kada se ova knjiga pojavila, dodaje Skrobonja, govorilo se da bi King Holivudu mogao za ekranizaciju da proda i svoj spisak za kupovinu u piljarnici.

– Uspeh filmova “Keri” i “Isijavanje” svakako je doprineo tome, ali pošto su ove novele bile atipične za ono što je publika od Kinga navikla da dobija, bilo je potrebno izvesno vreme da tri od njih i budu ekranizovane – kaže prevodilac.

Inače, od kada je roman “Keri” dospeo u knjižare, King je prodao oko 350 miliona knjiga i danas je “težak” nekoliko stotina miliona dolara.

PROČITAJTE I OVO:  Aleksej Kišjuhas: Epski eskapizam ili zašto ne podnosim Tolkina

Zbirkom “Godišnja doba”, ipak, pokazuje nešto drugo: otkriva u čemu leži tajna njegovog pripovedanja i potvrđuje svoje važno mesto u svetskoj književnosti. Tumači književnosti više nemaju dilemu i tvrde: “Da biste pronikli u tajnu njegovog uspeha, morate Kinga uporediti s Tvenom i Poom.”

Izvor: Večernje novosti