Srpski pesnici nagrađeni u Kini


Srpski pesnici Dr Milutin Đuričković (osnivač i predsednik Instituta za dečiju književnost) i Dr Ana Stjelja (osnivač i predsednik Udruženja „Alia Mundi” za promociju kulturne raznolikosti) ovogodišnji su dobitnici pesničke nagrade na 9. Prolećnom festivalu „Gala” koji se održava u Pekingu.

Kineski Prolećni festival poezije „Gala” uvek se pridržavao koncepta „velike poezije” koja spaja drevno i moderno, te kombinuje kinesku i zapadnjačku poeziju. Nagrade pokrivaju oblasti poezije (nove poezije), klasične poezije, antičke poezije, poezije u prozi, lirike, prevoda i kulturnog turizma, zbog čega je postala najsveobuhvatnija nagrada za poeziju. Istovremeno, doprinosi razmeni kineske i strane poezije i promoviše integraciju, inovativnost i razvoj svetske poezije.

Pekinška federacija koja dodeljuje ovu nagradu prvobitno je napravila uži izbor nakon čega se pristupilo odabiru nagrađenih pesnika. Pored srpskih književnika, nagradu je dobilo još 30 pesnika iz celog sveta. Srbiji je ukazana čast da čak dva njena pesnika dobiju ovu prestižnu pesničku nagradu u Kini.

Dodela nagrada će biti održana 19. januara u Pekingu i prenosiće ga svi vodeći kineski mediji (Dot Live, China.com + +, Voice of Chinese, Beijing TV, Culture And Tourism Live, China News).

Izvor: enheduana.wixsite.com