Foto: Privatna arhiva

Uroš Timić: “Ovo je moj šokantan muzički video”


Za sve pokušaje koje nismo probali

Za sve poljupce koje nismo ljubili

Za sve neprespavane noći koje smo preplakali

Za svaki put kad hteli smo, al nismo jebali

Svaki put kad smo zbog gluposti bili pošteni

Svaki put kad su nam drugi diktirali

Svaki put kad sebe nismo prepoznali

Svaki put kad smo iz kože svoje bežali…

Tu je KARMA da osveti!

 Ovako je pisac Uroš Timić, koji nas je u tekućoj godini obradovao predstavom rađenom po svom prvom romanu “Osmi život” najavio nešto sasvim novo – svoj muzički video. Međutim, “Karma”, kako smo saznali, nije prva pesma koju je Timić snimio, pa smo odlučili da porazgovaramo sa njim tim povodom.

  • Uroše, odakle ti u muzičkim vodama? Kada je nastala famozna “Vrteška”?

Vrteška je kolaboracija Milice Vukosavljević i mene nastala onda kada smo svi počeli da otkrivamo neke nove talente ili da stvaramo nove umetnosti – a to je u doba izolacije i korone. Negde pred kraj 2020. godine smo Milica i ja otišli u studio u Čačku i snimili pesmu.

  • Odakle ideja baš za muzikom i zašto “Vršteka”? Ti si tekstopisac svih do sada objavljenih pesama?

Zar nismo svi kada smo bili mali hteli maštali makar jednom da držimo mikrofon i pevamo pred milionskom publikom? Što se tiče pesme, naziva i svega ostalog – pošto pišem poeziju, a to nije novost, a takođe nije novost da sam rekao da ć utu poeziju pisati samo onlajn jer, posle petogodišnjeg rada u biblioteci pamtim da je TAČNO jedna osoba, van školske lektire, uzela knjigu poezije da čita, ja sam rekao sebi da neću biti kriv za uzaludno posečena drva. Međutim, zapitao sam se kako doći makar do malo većeg broja publike i odlučio da neke svoje pesme adaptiram tako da mogu da se otpevaju.

  • Da li je tako nastala i “Karma”?

 Zapravo, ne. Pre više od tri meseca sam čuo “beat” na instagramu i rekao sam sebi da moram da ga “kupim”, tako da sam to i učinio. Bio sam u lošem raspoloženju zbog nekih privatnih razloga i eto nama još jednog tužnog teksta.

  • Nećeš se uvrediti ako kažem da je “Karma” prošla dosta bolje od prethodnih pesama? Zbog čega misliš da je tako?

 Najavio sam šokantan muzički video, tako da mislim da se ljudima dopada spoj svega. Ujedno, ova pesma je povezana sa “Kućom sa staklenim zvonom”, i što se tiče teksta, a i što se tiče videa. Naravno, ne baš svih delova jer su pojedini delovi tu radi estetike.

  • I reci nam nešto o pesmi “Za kraj” za kraj.

 Što se te pesme tiče, hteo sam da imam i jednu baladu jer su pretežno tužni tekstovi. Naznačio bih “za kraj” da ne planiram da se profesionalno bavim muzikom, ali mislim da je svaki vid popularizacije književnosti prihvatljiv jer knjige moraju da se vrate u ruke ljudi. Otud i predstava i pesme i sve što radim – da bi ljudi više čitali. Kada bi svi više čitali, mnogo bi pametniji bili, a kada bi pametniji bili – bili bismo na mnogo boljem mestu u mnogo lepšem svetu.