Sve Loganove smrti


Wolverine je najbolji u onome što radi, a to je to uradio mnogo puta do sada.

(Upozorenje: Tekst sadrži spojlere filma Logan)

Režiser filma Logan James Mangold na prigodan način okončao je Hugh Jackmanovu karijeru Wolverina na sasvim prigodan način. Na kraju filma Logan žrtvuje život da bi spasao svoju ćerku Laru i grupu njenih  prijatelja mutanata. Ova scena nesumnjivo predstavlja najdirljiviju smrt u filmovima snimljenim na osnovu stripa. Međutim, ovo takođe nije prvo Loganovo umiranje. U stripovima je to uradio mnogo, mnogo puta.

Days of Future Past

Uncanny X-Men No. 142 (1981)

Uzrok smrti: Laserski zrak jednog Sentinela

Prva Loganova smrt desila se u alternativnom vremenskom toku gde Wolverine učestvuje u mutantskoj pobuni protiv džinovskih robota Sentinela. Stvarni nisu krenule očekivanim tokom i ovom prilikom strada kako Wolverine tako i ostali članovi X-Mena.

Lost in the Funhouse

Uncanny X-Men Annual No. 11 (1987)

Uzrok smrti: Proboden kroz grudi od strane moćnog vanzemaljca

Gotovo odmah nakon ove smrti Wolverine oživljava jer je kap njegove krvi došla u kontakt sa kosmičkom energijom što mu privremeno daje božansku moć. Dešava se.

Fall of the Mutants

Uncanny X-Men No. 227 (1988)

Uzrok smrti: Žrtvovao je svoj život kao deo magijskog rituala

Mutanti žrtvuju svoje živote da bi zatvorili magični portal koji vodi u drugu dimenziju. Kosmičko biće Roma ih, u znak poštovanja prema ovoj žrtvi, oživljava, ali sa određenom cenom. Naime, mutanti sada žive u Australiji.

The Infinity Gauntlet

The Infinity Gauntlet No. 4 (1991)

Uzrok smrti: Ubija ga Thanos koji njegove kosti pretvara u gumi i ostavlja njegovo telo da se uruši samo od sebe

Wolverine je samo jedan od mnogih superheroja koje Thanos ubija, ali kao i svi ostali i on oživljava kada se na kraju balade kosmos ponovo resetuje.

PROČITAJTE I OVO:  Promocija jedinstvenog autorskog stripa “Dosta je sa ćutanjem” na Sajmu knjiga

Here Comes Tomorrow

NewXMen No. 154 (2004)

Uzrok smrti: Ubija ga njegov kolega Beast  obuzet inteligentnim virusom

Ovaj put Wolverine ne oživljava na kraju priče. U pitanju je događaj iz neke daleke budućnosti koji će jednom možda da se i dogodi.

Enemy of the State

Wolverine No. 20 (2004)

Uzrok smrti: Ubija ga (i kasnije oživljava) klan nindži ubica u pokušaju da mu izbrišu pamćenje

Ovo je još jedno ubistvo koje je praćeno godovo trenutnim uskrsnućem. Smrti i oživljavanje deo su magijskog rituala u kome nindža ratnici ispiru mozak svojim novim regrutima.

Ultimatum

Ultimatum No. 5 (2009)

Uzrok smrti: Ubija ga Magneto tako što skida adamantijumsku zaštitu sa Wolverinovih kostiju što dovodi do kidanja njegovog tela na komade

Ovo nije regularna smrt jer se ne dešava u redovnim već u Marvelovoj Ultimate izdanjima stripa.

Love — and Loss!

X-Men Forever No. 1 (2009)

Uzrok smrti: Strom ga pogađa gromom iz razloga koji do kraja nisu u potpunosti razjašnjeni

Strip serijal X-Men Forever koji je scenarista Chris Claremont započeo ovom smrću, božanskom voljom redakcije, nikada nije završen tako da ne znamo da li je Wolverin na kraju oživeo.

Age of Ultron

Age of Ultron No. 9 (2013)

Uzrok smrti: Ubijen od strane ranije verzije sebe (dakle zbog suicidalnog putovanja kroz vreme)

U ovom serijalu neka buduća alternativna verzija Wolverina putuje u prošlost da bi sprečila svoju sadašnju verziju da putovanjem u prošlost promeni budućnost da bi na kraju, zapravo, izmenili istoriju na drugačiji način. Kada se vrati u sadašnjost Wolverine iz alterantivne vremenske linije odlučuje da umre kako ne bi zbunjivao ljude zašto sada postoje dva Wolverina. Da, svet stripa je veoma komplikovan.

PROČITAJTE I OVO:  Srpski strip autori i autorke izlažu u Parizu

Death of Wolverine

Death of Wolverine No. 4 (2014)

Uzrok smrti: Davi se u adamantijumu koji se preliva preko njega

Nakon što je izgubio moć zalečenja Wolverine se suočava sa šefom projekta u kome je i dobio kosti od adamantijuma. Tokom sukoba Wolverine želi da sabotira stvaranje novih vojnika koji imaju kosti ojačane adamantijumom. Međutim, u tom procesu on slučajno završava preliven tečnim adamantijumom koji se stvrdnjava i ubija ga. Barem za sada.

Izvor: Hollywood reporter