Kreator Martija Misterije gost Beograda


Marti Misterija slavi 35 godina. A u Beograd, na prvi Beogradski festival stripa – TRAS, dolazi jedan od njegovih tvoraca – scenarista Alfredo Kasteli (Alfredo Castelli).

Marti Misterija (Martin Mystere) ili “Detektiv nemogućeg“. Crtani strip italijanskih autora Alfreda Kastelija i Đankarla Alesandrinija, koji je prvi put objavljen 1982. godine, uspeo je da se izbori za svoje mesto među ljubiteljima stripa, koji su do tada bili više okrenuti herojima, kakvi su bili Zagor, Blek Stena, Komandant Mark, Teks Viler…

Marti je smešten u atmosferu koja više odgovara kasnijim X-files, nego oono na šta je publika do tada navikla – prerije, šume Darkvuda i Ontarija. Misteriozne, neobjašnjive pojave koje Marzi rešava uz pomoć svog prijatelja Jave (mutavi i veoma jak neandertalac kojeg je pronašao u gradu Lusid Šedous u Mongoliji) i verenice Dijane Lombard. Svaki heroj mora da ima i svog zakletog neprijatelja, a scenarista Alfredo Kasteli, koji je na liku i priči o Marti Misteriji radio nekoliko godina, dodelio je te uloge Sergeju Orlofu, bivšem Martijevom kolegi i prijatelju iz mladosti, potom zloći mr. Džinks i tajnoj vladinoj organizaciji “Ljudi u crnom”.

Upravi će Alfredo Kasteli doći na prvi Beogradski festival stripa – TRAS!, koji će biti otvoren u petak, 12. maja, a osim njega gosti festivala biće i crtači Mauro Laurenti i Valter Venturi (obojica poznata po radu na Zagoru).

Festival počinje u petak, 12. maja, u 19 časova, u Multumedijalnoj sali, Centra za kulturu Vlada Divljan.

U tri festivalska dana, program je organizovan tako da je petak (12. maja) rezervisan za koktel otvaranja i izložbu, dok će cela subota (13. maj) biti posvećena berzi stripova na otvorenom, ispred CK Vlada Divljan (12-20 časova), kao i crtanju, razgovorima i duženju sa italijanskim autorima, kao i večernjim filmskim projekcijama.

PROČITAJTE I OVO:  Pet apsurdnih načina na koje su superheroji vaskrsavali

Nedelja (14. maj) je namenjena dečijem maskenbalu (12-14 časova), kao i domaćim i regionalnim autorima Štef Bartolić, M. Milutinović Brada, Jovan Ukropina, Siniša Radović.

Festival će uveče biti zatvoren aukcijom izloženih strip tabli (20 časova).

Svi programski sadržaji su besplatni i otvoreni za sve zainteresovane. Više o festivalu pronađite na Facebook stranici.

Izvor: Mondo