Tintin ipak nije devojčica


Filozof koji je izazvao buru reakcija u medijima tvrdnjom da je strip junak Tintin u stvari androgina devojčica kaže kako je u pitanju bio “eksperiment” koji nije bio namenjen medijima.Francuski filozof, slikar, pijanista i kompozitor Vinsent Sespedes je na svom Fejsbuk profilu izneo niz razloga zbog kojih je smatrao da je Tintin žena. Napisao je kako došao do ovog otkrića nakon čitanja knjige Redmonda Rajera, u kojoj se tvrdi da je starogrčki pisac Homer zapravo bio žena. Onog trenutka kada se vratio na strip, pojavila se ideja da bi slavni lik Belgijanca Žorža Remija mogao da bude devojčica.

Filozof je izneo zapažanje da ga je na taj zaključak naveo ne samo Tintinov izgled, već i određeni maniri, kao i Tintinova “duga istorija okupiranosti rodnim pitanjima”.

“Tintin se najverovatnije prerušila u dečaka kako bi na svojim putovanjima izbegla “predrasude i mizoginiju u drugim kulturama”.

“Nekoliko njenih reakcija – poput one kada je zločinac smrvio zid udarcem u Hramu Sunca, a ona rekla ‘izvini’ ili njeno ponašanje kada se Kapetan Hadok napio u epizodi ‘Kraba sa zlatnim kleštima’ – pokazuju odlike koje bi se smatrale izuzetno ženstvenim u Eržeovo vreme (Remijev pseudonim).“

Sespedes je takođe naveo da je Tintin nekoliko puta nosio žensku odeću kada nije bilo potrebe za tim.

Ove njegove ideje preneli su brojni mediji uključujući i Independent.

Međutim on sada kaže kako je ovo napisao kao deo razmatranja o tumačenju umetnosti.

„Medijima se više svidelo da prošire ove moje ideje kao ’vidite šta ovaj ludi filozof lupeta’, nego da spomenu da sam u okviru statusa napisao kako je u pitanju lažna vest“, kazao je Sespedes.

PROČITAJTE I OVO:  Nova izdanja stripova „Ratovi zvezda“ biće u znaku obeležavanja Meseca ponosa

„Ono što sam naučio iz ovoga jeste da su i pravim medijima potrebne lažne vesti kako bi opstali“, rekao je ovaj filozof. „Medijima su potrebne lažne vesti. Post-istina, novinarima su potrebne lažne novosti kako bi opstali u ovom novom svetu. Više ne znamo šta je istina, a šta laž. Sve je negde u sredini.“

Sespedes kaže kako njegova zapažanja o Tintinu nisu imali za cilj šalu ili prevaru već da otvore vrata za drugačije posmatranje ovog junaka.

„Tintin nije stvarna ličnost, on je literatura, umetnost… Ako svako dete iz jedne generacije posmatra Tintina kao devojčicu on će jednog dana to i postati.“

Izvor: Independent