U sjajnom ambijentu Kule Nebojša u četvrtak, 25. marta održana je promocija knjige „Despot Stefan Lazarević“ Luke Mičete.

luka miceta 5

Na promociji su pored autora govorili gradski menadžer Goran Vesić, gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević i direktor Lagune Dejan Papić.

Istakavši da ne postoji bolje mesto od Kule Nebojša za predstavljanje knjige o Despotu Stefanu Lazareviću, gradski menadžer, koji je bio i pokrovitelj promocije, rekao je da je Luka Mičeta bio potpuno u pravu kada je despota Stefana nazvao „prvim Beograđaninom“.

luka miceta 1

„On zaista i jeste bio prvi Beograđanin jer je upravo za vreme njegove vlasti, 1405. godine, Beograd bio prvi put u istoriji proglašen za prestonicu Srbije. Način na koji je ovaj despot uspeo da stabilizuje zemlju, privredno je uzdigne, govori o tome koliko vladar koji ima viziju može da učini za svoj narod. Srbija, koja je bila pritisnuta između tri carstva, otomanskog, ugarskog i bosanskog, imala je vladara koji je umeo da razume odnose i obezbedi mir i stabilnost za svoju zemlju“, rekao je Vesić i dodao da „treba da obratimo dužnu pažnju na Lazareviće, Hrebeljanoviće, Nemanjiće i one koji su bili pre njih, jer je malo država u Evropi koje imaju tako sjajan srednji vek. Upravo zato zahvaljujemo Luki Mičeti na trudu da napiše ovu knjigu i nadam se da će imati uspeha kod čitalaca. Verujem da će ona označiti početak vremena kada ćemo više ceniti našu istoriju i da ćemo iz razumevanja prošlosti mnogo naučiti o našoj budućnosti.“

Gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević ukazao je na ličnost despota Stefana koja je bila i literarano usmerena, posebno istakavši „Slovo ljubve” kao jedan od kamena temeljaca srpske literature. „Visoki despot bio je član reda viteškog reda zmajeva, borac, erudita i intelektualac, prijatelj Konstantina filozofa, ktitor manastira Manasija i učinio je za svog kratkog života mnogo više nego mnogi drugi. ‘Slovo ljubve‘ je delo koje je potpuno u skladu sa najvišim standardima onog vremena i koje govori o posebnoj vrsti ljubavi. Ona je pesma poleta i vere u ljubav, nastala pod uticajem Dantea Aligijerija koji govori o metafizičkoj, apsolutnoj ljubavi. Despot je utkao sebe u kulturu ove nacije i postao nadahnuće za generacije posle njega“, rekao je Vladan Vukosavljević.

luka miceta 4

Dejan Papić je istakao da je tokom godina saradnje, svaka ideja Luke Mičete bila prihvaćena i da objavljivanje njegovih knjiga o velikim srpskim vladarima prevazilazi okvire jedne izdavačke kuće imajući mnogo veći značaj za kulturu i istoriju jednog naroda.

Govoreći o svojoj petoj knjizi o srpskim vladarima, autor Luka Mičeta rekao je da je život Stefana Lazarevića bio pun iskušenja, ali da bi danas mogao da bude zadovoljan onim što bi video. „Mi smo danas potomci jedne izuzetne dinastije, Nemanjići su vladali 205 godina i ostavili ogromnu kulturnu i istorijsku baštinu. Despot Stefan je na neki način njihov potomak i mi imamo na koga da se ugledamo. To su ljudi koji su bili odgajani na vrhunskom nivou, svi su bili pismeni i skoro svi imaju napisanu knjigu. Nakon njih, osvajanjem od Osmanlija, ušli smo u strašnu regresiju sve do Vuka i Dositeja. Mi danas ne treba ništa da preuveličavamo iz tog perioda, već samo da predstavimo činjenice“, rekao je Luka Mičeta.

luka miceta 6

„Slovo ljubve“ na kraju promocije je pročitao glumac Branislav Platiša.

Comments

comments

Related Posts