Rezultati konkursa za „Nagradu Leposava Mijušković”


„Nagrada Leposava Mijušković“ za najbolju kvir priču, koji su raspisali Bookvar online magazin i Optimist magazin pripala je Sari Sarić za priču „Niko više ne ide u raj” po kojoj će biti nazvan i zbornik najboljih priča sa ovog konkursa koji će biti objavljen u novembru.

Na konkurs je pristiglo je osamdeset i pet priča. Priče su tematski bile posvećene iskustvima gej muškaraca, lezbejki, biseksualnih, transseksualnih, transrodnih, interseks i queer osoba. Uredništva Bookvar i Optimist magazina napravila su uži izbor za nagradu od petnaest priča koje su čitali članovi žirija, pisac Stefan Mihajlovski, prevoditeljka i urednica u izdavačkoj kući Studio Leo Branislava Erak i pisac i urednik Bookvar magazina Milan Aranđelović. Oni su odabrali u najuži izbor priče „Ulica Pipcs” Bojana Krivokapića, „Svedoci” Vere Kurtić, „Sve naše što ste imali” Nemanje Ilića, „Niko više ne ide u raj” Sare Sarić, „Obećanje” Milana Živanovića.

„Nagradu Leposava Mijušković” osvojila je priča „Niko više ne ide u raj” Sare Sarić. Polazeći od činjenice da većina religija propagira ljubav kao vrhunsku vrednost i stožer okupljanja, autorka priče „Niko više ne ide u raj“ je, odgovarajući na zadatu temu konkursa „Ljubav je zakon”, vratila ljubav u nebeski panteon. Poput zlatne jabuke najlepšoj, ovaj „vrući krompir” dolazi pravo u ruke višim i nižim božanstvima svih poznatijih religija stvarajući nebeski urnebes. Koristeći se poznatim kanonskim narativom, njihovim naravima i ulogama koje imaju u duhovnim spisima, zatim poigravanjem sa rodnim i polnim identitetima nebeskih stvorenja, autorka stvara niz duhovitih scena u kojima svevišnji svih sfera pokušavaju da dođu do odgovora da li je ljubav zaista zakon.

Zbirka „Niko više ne ide u raj i druge priče” će imati šezdeset priča i biće objavljena u novembru ove godine.

Konkurs je sproveden uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i JP „Službeni glasnik”.