Danas počinje “9. Novosadski strip vikend”


Deveti po redu novosadski strip festival u organizaciji Studentskog kulturnog centra Novi Sad održaće se 11. i 12. septembra u SKCNS Fabrici (Bulevar Despota Stefana 5). Posetioce očekuje puno autora, izložbi, promocija novih izdanja i naravno čuvena neizostavna berza stripova. Neki od gostiju koje ćemo predstaviti na ovom izdanju strip festivala su Gradimir Smuđa, Dejan Nenadov, Uyou Shibuya, Spasoje Kulauzov, Matjaž Bertoncelj, Zdenko Franjić, Wostok, Mladen Oljača i mnogi drugi autori, izdavači, promoteri…

Strip se zakotrljao, saplićući se sve češće na mestima gde ga do sad nije bilo, u nadi da će se ta gromada razliti po unapred pripremljenoj ravnoj površini pripremljenoj za doček. SKCNS Fabrika u Novom Sadu i ovog septembra otvorila je svoje kapije.

Dok se masa unesrećenog sveta razmilila po tuđini tražeći; novo mesto pod suncem, mi se, kao da nam je sve potaman, spremamo da dočekamo goste a koji bi mogli biti i domaćini da je neko drugi promešao ovaj životni špil karata. Ako ste preživeli vrućine i sušu koja će nam konačno dovesti liniju u stanje podnošljivog valjalo bi malo razmišljati i o glavi, te je odmoriti od mobilnog, kompa i tv-a, tih neumornih gutača našeg slobodnog vremena??? Dal` samo slobodnog?

Brojke azilanata koji trbuhom za kruhom, prolaze i našim prostorima daju malo nade da je među njima i zalutali strip genije, ne samo zato što je njihova nesreća golema već i zbog informativnog šuma civilizacija. Oni u svom proputovanju nude samo svoju veliku nesreću koju žele da ublaže tamo negde daleko, gde misle da joj je mesto. Malo je tu prostora da pokažu šta znaju i umeju a još manje da i mi, ovako slupani, to nešto lepo čujemo i prepoznamo. Negde u sličnim okolnostima bežalo se i iz ove zemlje al` je bar bilo više prtljaga i spoznaje gde se ide i šta bi se valjalo raditi. Tako nam na ovo deveto novosadsko strip okupljanje dolaze sugrađani iz belog sveta. Gradimir Smuđa i Dejan Nenadov su strip autori kojim bi se hvalio i bilo koji grad na planeti da organizuje strip događaj. Smuđa i Nenadov su imali zapažene karijere i pre odlaska iz Novog Sada ali sada su respektabilni evropski strip autori čija se dela razmatraju na svim merdijanima. I veći gradovi i fetivali hvalili bi se ovakvim gostima, a šta da kažemo kad oni dolaze da spavaju u svojim kućama i vide se sa rođacima i komšilukom! Takvu privilegiju Novi Sad mora da poštuje i hvali se istom. Biće to prilika da ih ovdašnji autori i strip zaljubljenici dočekaju kako dolikuje pravom društvu. No, biće tu još gostiju koji su vredni naše i vaše pažnje, autori koji nude više nego zanimljiv uvid u sve ono što se dešavalo u proteklih godinu dana. Uju Šibuja (autorica iz Litvanije) dolazi nam kao saradnica Peđe Đurića i izdavačke kuće Rozenkarnz koja na neverovatan način nalazi autore i angažuje ih da objavljuju kod nas.

PROČITAJTE I OVO:  Strip koji slavi samohrane majke

Dobar običaj u dosadašnjim pravilima, festival počinjemo u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, izložbom “Nemački strip u Vojvodini između dva rata”. Zanimljivo istraživanje se nekako nadovezuje na rad Matjaža Bertoncelja, autora iz Slovenije, koji predstavlja svoje viđenje Dostojevskog u stripu. Kako bi upotpunio sliku o prilikam stripa u Sloveniji dolazi i naš dragi gost Iztok Sitar. Spasoje Kulazulov je crtač iz Mokrina, koji nije nepoznat široj javnosti. Njegov rad bio je i ostao zapažen u serijalima Bleka iz sredine osamdesetih. Sada se predstavlja novim izdanjem. Dolazi i legenda nezavisne scene regiona Zdenko Pnjaček Franjić koji je miksajući muziku i strip pomogao mnogim da spasu nešto što bi bilo zaboravljeno. Novo izdanje Pantagonije Stripolisa i novog časopisa Epoha stripa iz Kikinde donose nam širi uvid u stanje stripa na terenu ali i onu najvažniju dimenziju; mlade i neafirmisane autore koji traže izdavače. Zlatko Milenković je neumoran u Strip vestima ali i u svom autorskom radu; “Samo strip” ima četvrtu svesku. Studentski kulturni centar Novi Sad nije zaboravio svoje saradnike, tako je Dirty Editions bogatija za nova izdanja Wostoka i Mladena Oljače. Vanja Ukalo takođe ima novo izdanje a tu je i još mnogo drugih zanimljivih autora koji će se predstaviti. Izdavači su nas gotovo izbombardovali pa je pitanje šta kupiti ali to je i prava prilika da od njih čujete koji su im glavni aduti. Komiko, System comics, Darkwood, Makondo, Rozenkranc, Čarobna knjiga, Marketprint, Lavirint, Omnibus… predstaviće svoja nova izdanja i autore.

Karavani prolaze, deca polaze u školu a mi tradicionalno drugog vikenda septembra pozivamo prijatelje i ljubitelje stripa na druženje. Povedite i one koji još nisu bili, biće to prilika da nekog novog upoznaju i razumeju da ima raznih problema ali i dobrih rešenja. Strip nudi uvek više…

PROČITAJTE I OVO:  13. međunarodni salon stripa

Klub Fabrika SKCNS nalazi se na Bulevaru Despota Stefana 5 u Novom Sadu.

Program festivala

Petak 11. septembar

16.00 Otvaranje kapija / berza stripa
17.00 “3d Street Art” Milivoje Kostić Kole
18.00 Promocija stripa Mladena Oljače “Dr Moon” razgovor s autorom
19.00 Predstavljanje izdavačke kuće “System Comics”
20.00 Otvaranje festivala i izložbe Gradimira Smuđe, razgovor s autorom i potpisivanje stripova

Subota 12. septembar

11.00 “U Kini jedu sve” Berza stripova i vinila
13.00 Predstavljanje stripa “Kriminal bezumlja”
13.30 Predstavljanje strip radionice “Epika” i časopisa “Strip epoha”
14.00 Potpisivanje izdanja Ivica Stevanović
14.30 Predstavljanje autora Vanja Urukalo
15.00 Predstavljanje časopisa “Parabellum”
15.30 Predstavljanje časopisa “Stripolis” razgovor sa Brankom Đurićem, urednikom časopisa
16.00 Predstavljanje izdavača “Besna kobila” i “Omnibus”
16.00 Autori, gosti festival, potpisuju i crtaju za vas
16.30 Predstavljanje izdanja “Samo strip” razgovor sa Zlatkom Milenkovićem, potpisivanje izdanja
17.00 Predstavljanje autora i otvaranje izložbe, razgovor sa Spasojem Kulauzovim
17.30 Predstavljanje izdavača “Komiko” i “Darkwood”
18.00 Predstavljanje autora i otvaranje izložbe Matjaža Bertoncelja, razgovor o stripu u Sloveniji (Iztok Sitar)
18.30 Promocija izdanja “Tajne Kaspara H” Sanja Stepanović i Wostok
19.00 Predstavljanje gošće festivala iz Litvanije Uyou Shibuya i izdavačke kuće “Rosencrantz” razgovor sa
Predragom Đurićem
19.30 Predstavljanje striparnice “Alan Ford” i “Bulevar Books”
20.00 Predstavljanje autora i otvaranje izložbe Dejana Nenadova
21.00 “Događanje stripa” razgovor sa Vladimirom Vesovićem i predstavljanje škole stripa Đorđa Lebačeva
21.30 Nezavisno izdavaštvo – razgovor sa Zdenkom Franjićem “Slušaj najglasnije”

Izvor: Izlazak.com/RTV