Predstave sa ekološkom tematikom na 54/55. Bitefu


Dvostruki Bitef, njegovo 54. i 55. izdanje,  održaće se u Beogradu od 13. do 25. septembra 2021. godine. U glavnom programu festivala će biti prikazano četrnaest predstava iz deset zemalja. Pored dobro poznatih imena evropskog i regionalnog pozorišta poput Vima Vandekejbusa, Rimini protokola, Tomasa Ostermajera, Sebastijana Horvata, Miloša Lolića i Bobe Jelčića, beogradska publika će imati priliku da gleda predstave autora i autorki koji su prvi put na Bitefu.

Predstave sa ekološkom tematikom na 5455. Bitefu, vizual Mladen Savković

Afirmacija novih lica na Bitefu

U umetničkom timu Bitefa insistiraju na afirmaciji novih imena u širem međunarodnom kontekstu. Da podsetimo, u proteklih nekoliko godina, u okviru festivala su prikazane predstave Ersana Montaga, Igora Vuka Torbice, Nadava Barnee i drugih.

Predstava Pluća, režija Žiga Divjak, photo Peter Uhan

Žiga Divjak prvi put na Bitefu

Ove godine, na Bitefu će prvi put učestvovati slovenački reditelj Žiga Divjak. Iako veoma mlad, Divjak je već vodeći reditelj slovenačke pozorišne scene i dobitnik najrelevantnijih nacionalnih priznanja u ovoj zemlji. Beogradskoj publici  će se predstaviti produkcijom Pluća Slovenskog narodnog gledališča Drama Ljubljana, nastaloj po drami britanskog pisca Dankana Makmilana. Radi se o minimalističkoj predstavi, zasnovanoj na vanserijskoj glumi dvoje mladih glumaca i znakovitom i rediteljskom i scenografskom rešenju prostora Igora Vasiljeva.

Prvo gostovanje poznatog francuskog reditelja Filipa Kena na Bitefu

Predstava Farm Fatale, režija Filip Ken, photo Martin Argyroglo

Tematski, Pluća pripadaju onoj celini festivala koja problematizuje ekološke izazove današnjice. U okviru te celine, na Bitefu će prvi put gostovati i Filip Ken, jedan od najpoznatijih francuskih i svetskih reditelja srednje generacije. Njegova predstava Farm Fatale je nastala u koprodukciji autorove kompanije i Kameršpilea iz Minhena.  U specifičnom, za njega prepoznatljivom vizuelnom okviru i ironijskom diskursu, Ken razvija nadrealnu viziju „ekološke revolucije“ koju pokreću nezaposlena strašila: ona su ostala bez posla usled različitih razloga, između ostalog, usled uništavanja gradskih bašta i udara korporacija na samostalne poljoprivrednike.

PROČITAJTE I OVO:  Beogradska premijera Hamleta SNP-a

Koreografkinja čileansko-meksičkog porekla Amanda Pinja gostuje u okviru glavnog programa

Prvi put će u okviru glavnog programa Bitefa gostovati i Amanda Pinja, koreografkinja čileansko-meksičkog porekla. Njena koreografija Klimatski plesovi je posveta ekosistemima ugroženim projektima multinacionalnih kompanija i zasnovana je na tvrdnji da savremena zapadna civilizacija ne dovodi u opasnost samo prirodu, već i drevne kulture.

Predstava Klimatski plesovi, koreografija Amanda Pinja, photo Nadaproductions

Rezervacija i prodaja ulaznica

Rezervacija i prodaja ulaznica za ovogodišnji Bitef počeće u drugoj polovini avgusta zbog aktuelne epidemiološke situacije. Pratite sajt Bitefa i društvene mreže za više informacija.

Festival su tradicionalno podržali Sekreterijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Gete Institut i Francuski institut u Beogradu. Partner i prijatelj Bitefa je i ove godine I&F Grupa, u okviru koje posluje i McCann Beograd, kreativna agencija festivala. Partneri festivala i ove godine su Erste Bank a.d. Novi Sad i dugogodišnji prijatelj festivala Coca-Cola Hellenic Srbija.