Stiven Spilberg režira film prema Klajnovom romanu „Prvi igrač na potezu“


Američki mediji su u protekla dva dana preneli vest da Stiven Spilberg snima film po legendarnom romanu Ernesta Klajna „Prvi igrač na potezu“. IP Laguna je objavila ovaj naslov još 2011. godine, obradovavši ljubitelje fantastike ovom pustolovinom smeštenom u futurističkom svetu. Još tada je knjiga bila opisana kao „Raj za gejmere“.

Na San Dijego KomikKonu nedavno je prikazan prvi trejler za ovaj film koji nosi isti naslov „Ready Player One“ („Prvi igrač na potezu“).

Stiven Spilberg je imao samo reči hvale za roman „Prvi igrač na potezu“. „Istovremeno je najbolje premotavanje unapred i flešbek u prošlost i dekadu u kojoj sam bio veoma aktivan, osmadesete ali i pogled na budućnost koja nas čeka, dopalo se to nama ili ne“, rekao je on.

Od kada se Klajnov roman našao na vrhu bestseler lista, obožavaoci su iščekivali film. U pitanju je priča o dečaku koji odrasta u skoroj budućnosti, u ogromnom, distopijskom naselju za kamp prikolice i sanja o drugačijem životu. Jedino je srećan u Oazi, velikoj virtuelnoj igri gde uživa u pop kulturi osamdesetih godina XX veka.

Premisa romana je da glavni junak gejmer i njegov tim treba da savladaju najviši nivo u Oazi i pronađu Uskršnje jaje koje je tvorac sakrio. Ispostavlja se da je ulog veći od puke slave. Oni se takmiče sa timovima koje sponzorišu korporacije koje žele nešto što bi moglo da promeni budućnost stvarnog sveta ali i igre.

Klajn, koji je napisao scenario za kultni film „Fanboys“ uvek je bio opsednut gikovskom kulturom osamdesetih. „Prvi igrač na potezu“ prepun je te gikovske nostalgije i iz trejlera je jasno da će tako biti i u filmu. Tu su i Iron Giant kao i reference na Tron i milijardu drugih stvari.

PROČITAJTE I OVO:  Arheolozi tvrde: Šekspirova lobanja ukradena iz groba

Spilberg je naveo da je bilo potrebno dve i po godine za stvaranje virtuelnog sveta.

„Pročitao sam knjigu i pomislio da će im biti potreban mlađi režiser“, naveo je on. „Mnogo sebe sam izostavio jer bi u protivnom neko mnogo mlađi morao da preuzme ovaj zadatak“, rekao je on. „Ono što me je podstaklo da ispričam priču više od bilo čega drugog je šta distopijski svet iz 2045. godina pruža ljudima. Ljudi odlaze iz zemlje i iznenada vam virtuelna stvarnost daje izbor, drugi svet u kome možete da egzistirate. A u tom svetu možete da uradite sve – sve što zamislite… Ta povezanost između stvarnog i virtuelnog života je, na kraju ovog filma, bukvalno nepostojeća“.

„Ready Player One“ u svetske bioskope stiže 30. marta 2018. godine.

Izvor: Laguna