Premijera predstave „Sonet 66“ u Temišvaru


Reditelj Kokan Mladenović u sredu u Rumuniji postavlja svoju treću temišvarsku predstavu: Šekspirov “Sonet 66” premijerno će biti izveden u Mađarskom nacionalnom teatru “Čiki Gergelj”.

– Od četrnaest stihova uradili smo celu predstavu! Šekspirov sonet govori o raspadu piščevog sveta, ali je potpuno primenjiv i na naš, današnji – objašnjava Kokan Mladenović. – Jer, u sonetu je reč o socijalnim razlikama, slomu morala, profanizaciji ljubavi, novcu, moći i sili koje upravljaju svetom… Dakle, reč je o pravoj slici sadašnjeg vremena.

Na stihovima slavnog klasika nastala je dramska predstava, u kojoj se konstruišu scene, budući da teksta gotovo i nema:

– Pred gledaocima će se naći dramsko-igračka predstava, slična onima koje je svojevremeno Johan Kresnik radio u Nemačkoj, kroz pokret i glumačko delovanje nevezano za tekst. Inače, i ovog puta radim u mađarskom teatru “Čiki Gergelj” u kome sam pre dve godine postavio na scenu “Prosjačku operu”, a na temu Džona Geja koji ju je i stvorio. Originalni tekst sam napisao u saradnji sa Kornejom Goli, a krajnji “proizvod” bila je muzička predstava.

Naš reditelj tako, dva puta u Rumuniji stvara predstave sa tamošnjim mađarskim ansamblom, ali je njegov prvenac u susednoj zemlji bio sa rumunskim glumcima u Nacionalnom teatru “Mihael Eminesku”:

– Radili smo Eshilovog “Prometeja”, i to kao priču o Džulijanu Asanžu – Prometeju našeg doba, novom poretku bogova i sveta. Premijera je izvedena 2014. godine, a njen uspeh otvorio je vrata i za dve sledeće saradnje.

I ovog puta, Mladenović je odabrao proverene saradnike za rad na novoj predstavi. Asistent reditelja je Sofija Serda, kompozitor Irena Popović, scenograf Marija Kalabić, kostimograf Tatjana Radišić, a koreograf Andreja Kulešević.

Izvor: Večernje novosti


PROČITAJTE I OVO:  Stefanović: "Fantom" je kruna karijere svakog glumca