Predstavljena knjiga “Bio sam Titov špijun” Dragiše Ivelje


Promocija knjige „Bio sam Titov špijun“ Dragiše Ivelje održana je 12. oktobra u auto-salonu „Škoda“ u Bulevaru Milutina Milankovića 9 na Novom Beogradu. Delo je predstavio autor, koji je uz video-performans govorio o detaljima svog džejmsbondovskog života i događajima pre raspada Jugoslavije.

Nakon dugogodišnje karijere i mnogih putovanja širom sveta, Dragiša Ivelja je odlučio da sublimira jedan deo svojih saznanja u književni prvenac pod naslovom „Bio sam Titov špijun“. To je avanturistička priča, neponovljiva ispovest operativca Ivelje o nepoznatoj strani života u staroj Jugoslaviji, napisana po istinitim događajima.

Relja (kodno ime autora) najveći deo svoje karijere proveo je u Trstu – jugoslovenskoj prestonici šopinga i centru ustaške emigracije. Relja je imao uvid u sve njegove poslove, i legalne i ilegalne, i o tome obaveštavao službu državne bezbednosti.

Govoreći o tome koliko u knjizi ima autobiografskog matrijala a koliko je fikcija Ivelja je rekao da je knjiga interesantna i da ima određenu „težinu“ baš zbog toga što je bar 80 posto toga što je napisano u knjizi istinito. „Pisao sam ovu knjigu jer sam želeo da bar malo približim tadašnje vreme sadašnjem čitaocu. To je bilo vreme nekog boljeg života nego što je današnji, ali i vreme velikih turbulencija na svetskoj političkoj sceni kao i u Jugoslaviji.“

Ivelja je objasnio i zašto je u njegovom dosijeu nakon prvog zadatka bilo istaknuto „da ne poštuje autoritete“: „Tokom izvođenja i realizovanja nekih zadataka ja sam postupio po svome jer je tako nalagala situacija. Pokazalo se da sam bio u pravu, ali to nije bilo po planu. Dobro sam odradio posao, ali su mi rekli da sledeći moram da uradim po planu i instrukcijama šefa.“

Publika je bila u prilici da vidi i kraći film koji je urađen u četiri segmenta, a obuhvata gradove Trst, Veneciju, Beograd i Sarajevo u kojima je autor tokom svog života špijuna i operativca proveo mnogo vremena.

PROČITAJTE I OVO:  Jens-Martin Eriksen u Beogradu

„’Bio sam Titov špijun’ je knjiga intrigantnog imena koja je već u rukopisu zagolicala maštu čitalaca, a posebno kada se kao recezent knjige pojavio Dejan Lučić“, istakao je autor i dodao da mu se ovom prilikom posebno zahvaljuje kao i izdavačkoj kući Laguna, koja je prepoznala njegovu želju da ova knjiga ugleda svetlost dana i pomogla mu u tome.