Bila jednom jedna… Crvena je savršena knjiga za one koji žele alternativni pogled na tradicionalne bajke, za one koji vole omladinsku distopijsku literaturu, one koji su uživali u prvom delu serijala, kao i za onu, naizgled odraslu, decu koju je sramota da ih vide kako čitaju klasične bajke, ali bi žarko želeli da ih ponovo prelistaju. Niko vas neće gledati čudno u gradskom prevozu, ako vas uhvate da čitate Lunarske hronike dok idete da podignete svoju penziju.Nekada davno Bila jednom jedna… Pepeljasta prva knjiga u serijalu Lunarske hronike koji nam stiže iz pera američke spisateljice Marise Mejer. Nakon nje je Bila jednom jedna… Crvena nastavak sage o svetu budućnosti u kojoj autorka kombinuje distopiju i klasične bajke.

Lunarske hronike predstavljaju tetralogiju čija se radnja dešava u futurističkom svetu u kome na Zemlji, pored ljudi, žive kiborzi i androidi, a tu si i bivši kolonisti sa Meseca čiji su umovi razvili sposobnost manipulacije ljudskom svešću i osećanjima. Svaka knjiga iz ovog serijala kao osnovu ima jednu klasičnu dečiju bajku. Bila jednom jedna… Pepeljasta zasniva se na Pepeljugi, Bila jednom jedna… Crvena na Crvenkapi dok Cress i Winter, koje još uvek nisu prevedene na srpski jezik, kao polaznu tačku imaju Zlatokosu i Snežanu.

U prvom romanu Bila jednom jedna… Pepeljasta glavna junakinja je kiborg tinejdžerka Pep Lin, odličan mehaničar za androide, koja zajedno sa svojom zlom maćehom i dve sestre  živi u Novom Pekingu, glavnom gradu Istočnog Komonvelta. Ona se, naizgled slučajno, nađe usred sukoba između Zemlje i Meseca. Međutim, kako priča odmiče Pep polako uviđa da cela zavrzlama ima daleko više veze sa njom i njenom tajanstvenom prošlošću nego što iko može i da zamisli.  Bila jednom jedna… Crvena započinje tamo gde je Pepeljasta završena, u zatvoru u koji je Pep Lin utamničena pod optužbom da je pokušala atentat na princa Kaja. Istovremeno u priču se uvode novi junaci. Skarlet Beona je dvadesetogodišnja devojka koja, zajedno sa svojom bakom, živi na farmi u francuskoj provinciji. Međutim, posle dve nedelje od bakinog nestanka policija je odustala od istrage i Skarlet, ako želi da pronađe baku, mora da računa na pomoć Vuka, uličnog borca sa zagonetnom tetovažom na ruci,  koji ne uliva previše poverenja. U međuvremenu Pepeljasta se nalazi u bekstvu pokušavajući da spere ljagu sa svog imena i pobegne progoniocima što bi značilo apsolutno svakome sa Zemlje i Meseca.

ČITAJTE  "Kompromis": Duhovita priča o partijskom novinarstvu koga više nema

Savremenom pričom o Crvenkapi kao i nastavkom priče o Pepeljugi Marisa Mejer na briljantan način nastavlja Lunarske hronike. Autorka je na majstorski način uspela da, veoma temeljno, ispriča priču o Skarlet istovremeno nastavljajući Pepine zgode i nezgode. Fokusiranje  na dve odvojene priče je u savršenoj ravnoteži i njihovo neprimetno spajanje na samom kraju romana je veoma uspešno izvedeno.

Skarlet i Vuk su mnogo slikovitiji, kompleksniji i ozbiljniji junaci nego Pep i princ Kjato iz prvog dela Hronika. Skarlet ostavlja posebno snažan utisak zbog jake ličnosti koju poseduje kao i posvećenosti u ostvarivanju svojih zamisli i ciljeva. U odnosu na nju, Vuk je prilično banalan i, na trenutke, dosadan lik zbog svoje predvidljivosti. Pravo osveženje u serijalu je i samozaljubljeni i uobraženi , ali svima iritantno dopadljivi, kapetan Karsvel Torn koji pomaže Pep Lin da pobegne iz zatvora kao i od svih ostalih i koji donosi savršenu dozu finog humora u priču. Njegovom šarmu neće uspeti da se odupru žene, androidi i čitaoci svih polova i konfiguracija.

Bila jednom jedna… Crvena je savršena knjiga za one koji žele alternativni pogled na tradicionalne bajke, za one koji vole omladinsku distopijsku literaturu, one koji su uživali u prvom delu serijala, kao i za svu, naizgled odraslu, decu koju je sramota da ih vide kako čitaju bajke za decu, ali bi žarko želeli da ih ponovo prelistaju. Niko vas neće gledati čudno u gradskom prevozu ako vas uhvate da čitate Lunarske hronike dok idete da podignete svoju penziju.

Piše: Milan Aranđelović


Leave a Reply

Your email address will not be published.