Predrag Azdejković preporučuje knjige LGBT tematike


Predrag Azdejković je glavni i odgovorni urednik gej magazina Optimist, direktor i selektor Međunarodnog festivala LGBT filma Merlinka i autor knjige Vreme hemoroida. Zamolili smo ga da za Bookvar preporuči pet najboljih LGBT knjiga po njegovom izboru.

Jako je važno da čitate o svom identitetu i iskustvima ljudi koji dele vaš identitet, naročito kada je LGBT pitanju. LGBT identitet, za razliku od svih drugih je usamljen, vi ste član porodice u kojoj ste mahom jedini gej i nema nikoga ko će da vam objasni stvari. Zato se mnogi okreću knjigama. Kada sam odrastao nije bilo mnogo LGBT motiva u tadašnjim romanima, tako da sam se hvatao za sitnice i davao gej značenja, tamo gde ih i nema. Tako da je meni epska pesma Predrag i Nenad, u stvari bila ljubavna pesma između dvojice muškaraca.

terezin_sin_autobiografija_bez_sminke_vvDanas su se vremena promenila te ima dosta knjiga u kojima je LGBT tema glavna, ima i domaćih knjiga, što ohrabruje.

Kao obavezno štivo preporučio bih autobiografiju Vjerana Miladinovića Merlinke Terezin sin, koja prati avanture pokojnog Vjerana koji je ubijen 2003. godine, a najviše vremena provodio u ulici Gavrila Principa kao prostitutka. Knjigu je pre koju godinu reizdao RedBox.

ahilov_pev_vvMedlin Miler je za svoju knjigu Ahilov pev dobila nagradu Orange 2012. godine, a na srpski izdao Evro Giunti. Knjiga prati ljubav Ahila i Patrokla, koja je izbrisana iz filma Troja u kojoj glumi Bred Pit, koji se kasnio zbog toga izvinjavao. Uzbudljiva knjiga koju nisam ispuštao iz ruku dok je nisam završio.

trcanje-s-makazamaOgasten Barouz je naslikao jedan zaprepašćujući portret porodičnog života u Americi naizmenično užasan i urnebesno smešan. Trčanje s makazama je pokretni portret izuzetno lude, tužne i nezaboravne grupe ljudi. Ovaj autobiografski roman je pretočen u jedan osrednji film, koji je izbacio sve ono što ovu knjigu čini jedinstvenom.

PROČITAJTE I OVO:  Goran Marković: Srljamo u sopstvenu propast

ljubavnapricaLjubavna priča Puriše Đorđevića je knjigu koju najčešće preporučujem, jer je ostavila veliki utisak na mene. Prati muškarca koji se sprema za diplomatsku službu u Americi 80-ih godina prošlog veka, ali kada se saznaje da je gej, završava kao seoski učitelj. Pričalo se da je po ovom romanu trebalo da bude snimljen film sa Ljubišom Samardžićem u glavnoj ulozi, ali od toga ništa nije bilo.

nit_lepote-alan_holingherst_vbazenska_biblioteka-alan_holingherst_vKada je Alan Holingherst u pitanju ne mogu da se odlučim da li više volim Bazensku biblioteku ili Nit lepote. Obe su na svoj način senzacionalne. Nit je čak i pretočena u BBC mini seriju i daje odličan prikaz kako je biti gej za vreme režima Margaret Tačer.

Više o LGBT knjigama dostupnim u Srbiji možete naći na: www.gayecho.com/books