Pet najboljih savremenih krimi romana u Britaniji


Književni kritičari “Gardijana” izdvojili su pet najboljih kriminalističkih romana objavljenih ove godine u Velikoj Britaniji, prenosi “Blic”.

d8oktkqturbxy9hzmi4y2jiogywogiyzme4zta4ogyzngy0y2i1yzgxmy5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwgaTrideseti roman Val Mekdermid, “Out of Bounds”, četvrti je u kome je glavni lik detektivka Karen Piri, načelnica Jedinice za stare slučajeve u škotskoj policiji.

 Kada jedan tinejdžer zavši u komi, rutinski test DNK pokaže da ima bliske porodične veze sa izvršiocem nerešenog ubistva iz 1996, međutim, budući da je dečak usvojen, za Pirijevu i njenog partnera Džejsona Marija pronalaženje ubice neće biti lak zadatak.

Pirijeva takođe biva umešana i u slučaj Gejbrijela Abota, opsesivnog usamljenika koji je pronađen mrtav sa prostrelnom ranom. Detektiv Alan Nobl, koji vodi slučaj, veruje da je reč o samoubistvu, ali Karen misli da postoji veza sa smrću Abotove majke od pre 22 godine u, pretpostavlja se, terorističkom napadu.

Mekdermidova ekspertski vodi nekoliko zapleta isovremeno, održavajući sve vreme napetost, ali ono što knjigu čini izvanrednom je glavna junakinja Karen Piri, skrhana tugom zbog gubitka životne partnerke, nepokorna i tvrdoglava u svojoj potrazi za raznim krivcima.

fcoktkqturbxy82nzhmymi1mjnmodbmntc2owi4ztdlmtmzmtm2ymezns5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwgaRadnja romana “Wilde Lake” Lore Lipman, inspirisanog klasikom “Ubiti pticu rugalicu”, smeštena je u Merilend, gde Lisa Lu Brant, novoizabrana kao prva žena okružni tužilac okruga Hauard, odlučuje da se dokaže podizanjem optužnice protiv skitnice koji je pretukao ženu na smrt. Inteligentna i takmičarski nastrojena, Lisa dolazi iz porodice uspešnih, privilegovanih ljudi. Otac joj je bio legendarni okružni tužilac takođe u Hauardu, a stariji brat Ej Džej bio je heroj u srednjoj školi jer je spasao život prijatelju Dejviju, jedinom crnom dečaku iz njihovog društva kada su ga napala dva brata uverena da im je on silovao sestru.

PROČITAJTE I OVO:  Ričard Metison - pisac koji je "krstio" Spilberga i Kinga

Dva narativa, oba iz Lisinog ugla, prepliću prošlost i sadašnjost sve dok se ona ne suoči sa gorkim istinama o svojim najbližima.

Suptilna, dirljiva i intrigantna, ova odlična knjiga je složena studija o tome, kako “uvek želimo da naši heroji budu bolji od vremena u kojima su živeli i da imaju prosvetljene stavove koje ćemo mi dostići tek 100, 50 ili 10 godina kasnije”, kaže Lisa.

oiyktkqturbxy8xnmrjm2m4ztgzzdblnzjhowu0zthhztnjm2fly2m2zc5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga“Robe de marié” (Blood Wedding) francuskog autora Pjera Lemetra priča je o dadilji Sofi Dige koja ima noćne more i gubitak pamćenja. Ona postaje predmet javne hajke pošto je navodno pertlom zadavila šestogodišnjeg Lea kog je čuvala. Tu su i slučajevi njene svekrve koju je, možda, gurnula niz stepenice i ubila kao i misteriozna smrt Sofinog supruga Vensana. U bekstvu i očajnoj potrazi za novim identitetom, Sofi se udaje za vojnika u nadi da će ga poslati u inostranstvo a da će je on povesti sa sobom – u tom trenutku drugi narator, Franc, preuzima palicu i postaje jasno da Sofi nije sama sebi najveći neprijatelj. Krajnje neizvesna i slasno ispričana, podseća na Hičkokovo “Plinsko svetlo”.

Iako je Rod Rejnolds postavio veoma visoke kriterijume svojim debitantskim romanom “The Dark Inside”, pravedno je reći je da njegova druga knjiga i više nego ispunila očekivanja.

ieektkqturbxy84ngfkmdm3ntgyyznhztc2n2zhmjaymjq0njc4ntc4zc5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga“Black Night Falling” vraća se junaku iz prvenca, novinaru Čarliju Jejtsu. Oktobra 1946, šest meseci nakon njegove avanture u Teksarkani (ispričane u prvom romanu), Jejts je sveže oženjen i ubija vreme u malim novinama u Kaliforniji, kad ga jedan poznanik zamoli da istraži misteriozne smrti tri žene u Hot Springsu u Arkanzasu. Po dolasku u Hot Springs Jejts saznaje da mu je jedini kontakt nestao u hotelskom požaru i da niko u tom mestu – ljigavom leglu kocke, prostitucije i korupcije – navodno ne zna ništa o ubistvima. Rešen da uradi pravu stvar, Jejts sam kreće u istragu i usput nailazi na neke čudesne savetnike.

PROČITAJTE I OVO:  Bajka o bajkama iliti Kojekakva čudesa što ne može biti

Mudri zapleti, bezgrešna istraga, precizan stil i protagonista pustolov čine knjigu savršenim primerom američkog noara.

jy6ktkqturbxy85mzdindhhnzviymmwmtlhode1mtdlnja1ngvhyza5ys5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga“Blackwater” Džejmsa Henrija, autora poznatog po romanima o detektivu Džeku Frostu, smešten je u 1983. u Eseks, pre policijskih reformi, gde su stvari manje proceduralne a više opuštene nego što bi to bilo danas.

Detektiv Nik Lauri i njegove kolege razvlače se sa slučajevima oružane pljačke pošte, ogromne pošiljke droge, obezglavljenog leša i fatalnog sukoba lokalnih grubijana i vojnika iz obližnje kasarne.

Impresivno složen zaplet, čudesno živopisni opisi ogoljenog rečnog pejzaža, zabavni junaci i privlačni zlikovci odličan su početak za nov serijal.

Izvor: Blic