Sajam knjiga, Foto: Bookvar

Pčelici sajamska nagrada za najbolju dečju knjigu godine


Izdavačka kuća PČELICA ovogodišnji je dobitnik Nagrade „Dečja knjiga godineˮ, koja se tradicionalno dodeljuje na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga najuspešnijem ostvarenju u oblasti književnosti za decu. Pčeličina edicija Znamenite Srpkinje iz pera književnica za decu po oceni sajamskog žirija, kojim je predsedavala akademik Zlata Bojović, svojim kvalitetom zavredila je da ponese ovu prestižnu Nagradu.

Više puta tokom protekle godine nagrađena Pčeličina edicija u medijima je predstavljena kao značajan projekat kojim se promovišu nacionalna kultura i žensko stvaralaštvo, kako ono iz prošlosti koje je bilo otežano kulturno-istorijskim okolnostima i nepostojanjem razumevanja za žene koje su se upustile u poslove prevashodno rezervisane za muškarce, tako i savremeno žensko stvaralaštvo u oblasti književnosti za decu. Naime, ovaj obimni i kompleksni Pčeličin projekat oko iste ideje okupio je najznačajnije srpske književnice za decu, koje su u okviru edicije Znamenite Srpkinje iz pera književnica za decu objavile sledeće knjige: Gošća čarobnog kralja – Isidora Sekulić, autorke Gordane Maletić, Vrdnička vila – Milica Stojadinović Srpkinja, autorke Lidije Nikolić, Mesečina u koferu – Milena Pavlović Barili, autorke Vesne Aleksić, Zvezda među zvezdicama – Mina Кaradžić, autorke Gordane Timotijević, Priča za Lava – Mileva Marić Ajnštajn, autorke Zorice Кuburović, Naša Nada – Nadežda Petrović, autorke Olivere Nedeljković, Poziv na bis – Žanka Stokić, autorke Gordane Vlajić, Bajka o Čovečici – Desanka Maksimović, autorke Violete Jović i Heroina nežnog srca – Milunka Savić, autorke Slavke Petković Grujičić.

Svaka od navedenih knjiga, stilom koji je karakterističan i prepoznatljiv za određenu autorku, prikazuje najznačajnije delove privatnog i profesionalnog života žene koja je ostavila traga u nacionalnoj, pa čak i svetskoj umetnosti, nauci ili istoriji. Za sve njih je karakteristično da su se svojim talentom, znanjem, trudom i požrtvovanošću borile protiv predrasuda i uz mnogo poteškoća ostvarile i nesebično doprinele srpskoj tradiciji.
Ma koliko knjige ove edicije bile stilski različite i osobene, kao i ličnosti kojima su posvećene, cela edicija pokazuje visok stepen vizuelne ujednačenosti zahvaljujući pre svega živopisnim ilustracijama akademskog slikara i nagrađivanog ilustratora Igora Кrstića.

PROČITAJTE I OVO:  Promocija knjige "Kvadratni koren iz života"