Održana promocija romana “Ogledi o ljubavi i slobodi” Zorice Kuburović


U Kući Kralja Petra I u četvrtak, 4. avgusta, održana je promocija romana „Ogledi o ljubavi i slobodi“ Zorice Kuburović.

O knjizi su, pored autorke, govorili književni kritičar Nikola Marinković i pisac Dejan Lučić, dok su odlomke iz knjige čitali glumci Andreja Maričić i Nataša Balog.

Stihove jermonaha Romana Matjušina, koje je na srpski jezik prepevala Zorica Kuburović, izvela je Ana Ivanović sa sestrama, a omiljene pesme Zorice Kuburović izveli su Zoran Čalija i Nikola Marčeta na gitarama.

„Ogledi o ljubavi i slobodi“ je priča o ljubavi između mlade devojke i starijeg profesora filozofije, o njihovoj težnji za ličnom slobodom i preprekama ka zajedničkom životu.

„Ova velika i večita tema – ljubav – u osnovi je romana, jer je posmatrana iz svih uglova, od one muško-ženske do one prema životu, prirodi, Bogu“, rekao je Marinković i upozorio čitaoce da ne očekuju neku sladunjavu priču, već misaonu koja će ih naterati da se duboko zamisle.

Dejan Lučić je knjigu nazvao biblijom ljubavi i priručnikom za udvaranje sa čarobnim formulama koje su za sva vremena. „Čitajte ovu knjigu jer knjiga o ljubavi stvara ljubav kod onih koji je nisu imali“, bila je njegova poruka.

Autorka se poverila da je ovaj roman pisala tri decenije i da je imao dvadesetak verzija, tako da sada uopšte ne liči na onu koju je pisala u mladosti. Roman je posvetila svom pokojnom mužu Milošu Kuburoviću, koga je bezmerno volela. Njeni junaci su izmišljeni, ali svevremeni i univezalni, otelovljenje ljubavi i njene suštine.


PROČITAJTE I OVO:  Vodič za svakodnevni napredak namenjen deci