Održana promocija knjige “Zovem se Mama 2” Jelice Greganović


Sinoć je u Delfi kaféu u SKC-u vladalo sjajno raspoloženje zahvaljujući knjizi „Zovem se Mama 2″ Jelice Greganović i društvu koje se okupilo da prikaže ovu novu zarazno smešnu knjigu pisca koji obični ljudski, pre svega svoj, život posmatra kroz ružičaste naočare i sa osmehom na licu.

To društvo koje se okupilo da publici predstavi najnovije literarno delo najzabavnije savremene srpske književnice koja zaslužuje da je zovu srpski Efraim  Kišon i ženski Nušić ili Moma Kapor bili su: ilustrator Bob Živković koji Greganovićkinim knjigama daje onu vizuelnu dimenziju koja se savršeno slaže sa tekstom, i diplomirani pedagog, pisac i direktor „Škole za roditelje” Jelena Holcer, urednica u Laguni Ivana Misirlić koja je imala, prema njenim rečima sreću da joj je pripala „poslastica“  da bude urednica ove Greganovićkine knjige i, naravno, autorka bez koje ne bi bio pun kafić iako bi promocija neke druge knjige, tri dana pred Novu godinu, bila verovatno poslednje mesto gde bi prosečni čitalac odlučio da ode.

Živković je otkrio da su on i Jelica verovatno srodne duše jer se od prve njene knjige koju je ilustrovao savršeno razumeju i dopunjuju i da je ilustrovanje ove nove knjige, bilo kompleksnije od prethodnih, jer mu je zadatak bio da slikom dopuni ono što je autorka preskočila ili zaboravila da napiše.

Jelica Greganović se, uglavnom, u svemu slagala sa Bobom Živkovićem demonstrirajući publici koliko su njih dvoje srodne duše sa istim smislom za humor.

Urednica Misirlić nije prestajala da se smeška ili čak od srca smeje, a sa njom i publika dok su se spisateljica i njen ilustrator nadmetali ko će se dosetiti smešnije replike.

PROČITAJTE I OVO:  Promocija knjige MUBI 68 Žarka Radakovića

Misirlićeva je, za one, a takvih je u kafeu bilo sigurno veoma malo, koji do sada nisu pročitali barem jednu od sedam objavljenih knjiga Greganovićeve, objasnila da je knjiga „Zovem se Mama 2“ zbirka kratkih, humorističkih priča o roditeljstvu najčitanije srpske blogerke i da Jelica Greganovic piše sve ono što svakodnevno proživljava svaka žena. Priče su kratke i duhovite, u njima će se prepoznati svaka  mama. Ona je podsetila da je Jelica Greganović do sada napisala „Osmeh za svaki dan“, „Ljubav i druge sitnice“, „Od reči do reči“, „Ispod sedmog neba“, knjiga za decu „Mravac Mrav“.

Jelena Holcer koja je knjizi prišla kao pedagog i direktor „Škole za roditelje“ je kazala da će se svaka žena lako poistovetiti sa Jelicom, jer su njene priče univerzalne i napisane sa toliko humora i iskrenosti da je nemoguće ne identifikovati se. Takođe je rekla da je ovo knjiga i za novopečene roditelje jer je svaka epizoda iz porodičnog života i razvoja dece apsolutno istinita, i da bi je ona preporučila svima. Možda baš najpre onima koji tek planiraju da postanu roditelji.

Autorka je objasnila da je napisala nastavak hita „Zovem se Mama“ jer joj je dosadilo da čita poruke svojih čitateljki koje su je zasipale molbama da nastavi da piše o svojim iskustvima sa decom ali da sada baš nema puno želje da nastavi da piše i treći deo ove večite priče o deci i roditeljima.

Osim predstavljanja knjige, sinoć je na promociji Jelica Greganović ponosno predstavila i dve šolje „Zovem se Mama“ koje su dizajnirane u skladu sa prvom i drugom knjigom, i koje će služiti svim mamama koje imaju tu „supermoć“ da budu – mame.

PROČITAJTE I OVO:  "Američka pastorala" Filipa Rota ponovo među srpskom publikom