Male knjige malih sestara Bronte


Zamisli sledeću scenu. Ti si dete i sediš u sobi. Sa tobom su tvoje dve sestre, a brat je od oca upravo dobio kolekciju vojnika igračaka. Sestre i ti ste stvorile izmišljenu zemlju samo za te vojnike, a ti odlučuješ da napraviš i knjige dovoljno male kako bi ti vojnici mogli da ih čitaju. Da li ti ovo deluje poznato?

Nije previše strašno i ako ne prepoznaješ ovu scenu. Ona se desila pre 190 godina u kući porodice Bronte. Šarlot Bronte i njene dve sestre Emili i En, izmislile su zemlju pod nazivom Federacija staklenog grada kako bi u njoj živeli vojnici igračke koje je njihov brat Branvel dobio od oca. Ovo je inspirisalo Šarlot Bronte da napravi seriju knjiga pod nazivom Časopis za mladiće.

U to vreme Šarlot je imala trinaest godina, dok je njen brat Branvel bio godinu dana mlađi. Ona je napisala šest minijaturnih knjiga veličine 2,5×5 cm , a njen brati tri. Emili i En su takođe uzela učešća u ovoj zabavi pisanja minijaturnih knjiga, ali primerci koje su one napisale nisu sačuvani.

Pet minijaturnih knjiga koje je napisala Šarlot prodate su u novembru 2019. godine na aukciji u Parizu za 770.000 dolara. Kupac je bio Muzej sestara Bronte. Kupovinu ovih minijaturnih knjiga pomogla je i glumica Džudi Denč, inače počasna predsednica Udruženja Bronte, koja je tom prilikom izjavila da je uvek bila zainteresovana za knjige koje su napisala dece Bronte. Njen cilj je bio da se knjige konačno nađu u Muzeju sestara Bronte.

Stručnjak iz Muzeja sestara Bronte kaže kako se u pričama iz ovih minijaturnih knjiga mogu pronaći ideje, motivi i dijalozi koji podsećaju na zrele i čuvene radove sestara Bronte. Ova dela nude uvid u razvoj i ideje mladih autorki, naročito početke stvaranja Šarlotinog najpoznatijeg romana Džejn Ejr.

Izvor: Bookstr

PROČITAJTE I OVO:  Publikovani do sada nepoznati Tolkinovi crteži, fotografije i snimci