Novi Sad kao grad gost na Sajmu knjiga


Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je predstavljanju Novog Sada kao prvog grada gosta Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, i to u okviru dela programa koji se odnosi na projekat “Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture”.

Tom prilikom gradonačelnik je naglasio da je titula “grad – gost” zasluženo pripala Novom Sadu, ne samo zato što je postao Evropska prestonica kulture za 2021. godinu, već prvenstveno zbog višegodišnjeg rada i ulaganja u razvijanje oblasti kulture.

Zbog toga smo prošle godine i pobedili u Briselu. Novi Sad danas, za razliku od nekih ranijih vremena, realizacijom Strategije kulturnog razvoja Grada, omogućava svim zainteresovanima da aktivno učestvuju u kreiranju koncepta delovanja u kulturi, a resorna gradska uprava ne samo da za to obezbeđuje uslove, već i animira kulturne radnike da se aktivno uključe u donošenje važnih odluka. Jedan od naših najaktuelnijih projekata ”Youth creative polis” možemo da posmatramo kao paradigmu našeg odnosa prema kulturi kao činiocu razvoja čitave društvene zajednice. Sveobuhvatan društveni dijalog o tome trajao je tri meseca, i sada znamo šta ćemo učiniti sa napuštenom fabrikom ”Petar Drapšin”, kompleksom koji je u Novom Sadu poznat kao „kineska četvrt”, a koji je ujedno jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u pripremi grada za Omladinsku prestonicu Evrope 2019, ali i Evropsku prestonicu kulture 2021. godine. Istovremeno, radimo na revitalizaciji podgrađa Petrovaradinske tvrđave, već uveliko obnavljamo fasade, gradimo Muzičko baletsku školu sa koncertnom dvoranom i sprovodimo mnoge druge važne projekte. Republička vlada i sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić su nam prvi pružili pomoć kako bi se što bolje pripremili za realizaciju velikih evropskih projekata”, rekao je gradonačelnik Vučević i dodao da će Novi Sad iskoristiti pažnju svetske javnosti, i sve šanse koje su mu pružene, a da će u tome svoj kreativni doprinos dati svi dobronamerni ljudi.

PROČITAJTE I OVO:  Razgovori s razlogom: Slađan Milošević

Prisutnima na štandu Grada Novog Sada takođe su se obratili gradonačelnik Begrada Siniša Mali i direktor Fondacije ”Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture” Nemanja Milenković koji je prisutne detaljnije upoznao sa tim projektom.

Inače, kao grad gost Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, Novi Sad predstavlja svoje odabrane izdavače, među kojima su i predstavnici nacionalnih zajednica, važna izdanja monografskog tipa, svoje enciklopedije, aktivnosti Gradske biblioteke, Matice srpske, Kulturnog centra i drugih, ali i novosadske književne festivale i projekat ”Bookmark”, književno-turistički vodič kroz Novi Sad.

Izvor: RTV