Novi Patersonov detektivski serijal “Crveni odred”


Više najvećih srpskih izdavača objavilo je barem nekoliko knjiga američkog kralja trilera Džemsa Patersona, a najuporniji je “Evro-Đunti” koji je sada štampao prvu knjigu njegovog novog serijala “Crveni odred”, kako se zove specijalni odred njujorške policije.

Roman je napisao u saradnji sa Maršalom Karpom autorom koji piše za pozorište, film i televiziju, a napisao je i tri detektivska romana čiji junaci su istražitelji iz Los Anđelesa .

Paterson je započeo književnu karijeru stvorivši lik psihoanalitičara tamnoputog Aleka Krosa koga je na filmu ovekovečio Morgan Frimen.

Za prvu knjigu Paterson je dobio nagradu Edgar (po Edgaru Alanu Pou) što mu je od početka obezbedilo mesto na listi bestselera. Serijal o slučajevima koje rešava Kros ima do sada više od 20 naslova ,ali drugi detektivski serijal u kome je glavni junak njujorški policajac Majkl Benet sa čoporom dece, važi za najtraženiji detektivski serijal svih vremena.

Veoma je popularan i serijal “Ženski klub za rešavanje ubistava” koji takođe ima već šest nastavaka.

Paterson nije ostao ograničen samo na trilere već povremeno piše istorijske romane, romane za tinejdžere, za koje su namenjeni i serijali: “Maksimum Rajd”, “Veštac i veštica” i “Srednja škola” a uz sve to stiže i da se bavi društevno korisnim radom na planu ekologije.

Ušao je u Ginisovu knjigu rekorda kao pisac čije su knjige bila najduže na bestseler listama ” Njujork tajmsa”, čak 220 nedelja. U svetu je do sada prodato 243.000.000 primeraka Patersonovih knjiga.

“Crveni odred” ima potencijal da postane hit poput prethodna tri detektivska serijala jer ja na njegovom čelu simpatični inspektor Zak Džordan koji smatra da je ostvario san svog života da predvodi elitnu policijsku ekipu koja se bavi samo slučajevima vezanim za poznate ličnosti.

PROČITAJTE I OVO:  Marija Ilić Agapova - knjiga joj je bila i štit i oružje

Priča počinje u vreme prestižnog njujorškog filmskog festivala na kojem se okupljaju sve ličnosti koje nešto znače u Holivudu. Parada zvezda pretvara se u noćnu moru za Zaka i njegovu ekipu jer serijski ubica počinje da ubija jednog po jednog glumca bez ikakve logike ili reda.

Na ovom slučaju Zak mora da sarađuje sa istražiteljkom Hajli Mekdonald koja je bila njegova devojka tokom studija ali to ne mora da znači da se tu krije i zametak romanse jer Zak ima druge planove.

Izvor: RTV