“U Teheranu se svake večeri igra 80 ili 85 predstava”


Od pre nekoliko godina pozorište ima veliki uticaj na društvo u Iranu, naročito u Teheranu gde se svake večeri igra 80 ili 85 predstava, kazao je Tanjugu iranski reditelj Amir Reza Kuhestani čija je predstava “(Sa)slušanje” sinoć izvedena na sceni Ateljea 212 u okviru programa Bitef festivala.

Predstava “(Sa)slušanje” pre dve godine izvedena je premijerno u Teheranu, a Beograd je jedan od gradova u kojoj se zaustavila na svojoj evropskoj turneji.

U svedenoj formi dijaloga protagonisti predstave razgovaraju pa onda bivaju i saslušani u odnosu na posledice odluka koje su donosili. Kuhestani je naglasio da je predstavu postavio kao priču o uobičajnim dešavanjima u životu svakog od nas a onda komad smestio u socijalni i politički kontekst koliko su mu to pozorišni okviri dozvoljavali.

“Kada jedna od studentkinja počne da ispituje glasinu da se u spavaonici čuo muški glas onda nastaje zaplet u kojem pokušavam da predstavim iz kojih okolnosti su te devojke stigle baš u tu situaciju”, kazao je Kuhestani.

On nam otkriva da je pozorište u Iranu veoma živo. “Od pre nekoliko godina pozorište ima veliki uticaj na društvo u Iranu, naročito u Teheranu gde se svake većeri igra 80 ili 85 predstava. Iran je veoma centralizovana država u kojoj se većina kulturnih događaja odigrava u prestonici. Ima publike za sve te predstave i jako sam ponosan na to”, kazao je Kuhestani.

Bitef festival za njega predstavlja veoma važan pozorišni događaj.

“Radim u Nemačkoj, u pozorištu u Frajburgu. Neverovatno je da su moje kolege iz pozorišta došle u Beograd sojim poslom. Intendant je došao da pogleda neku predstavu, glumac da kao protagonista nekog komada i ja kao reditelj. U odličnoj smo komunikaciji sa umetničkim direktorom Ivanom Medenicom i veoma mi je drago što smo u Beogradu”, kazao je Kuhestani.

PROČITAJTE I OVO:  Predstavom „… I ostali“ protiv rasizma

Izvor: B92