Gosti Arhipelaga na 61. Sajmu knjiga


Eugen Šuljgin, poznati norveški pisac ruskog porekla, slovenački romansijer Jani Virk, slovenački i tršćanski pesnik Marko Kravos i makedonski pesnik Slave Đorđo Dimoski strani su gosti Arhipelaga na 61. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

Eugen Šuljgin dolazi u Beograd 27. oktobra na promociju svog romana S nekog drugog sveta koji će doživeti svoju premijeru upravo na Sajmu knjiga. S nekog drugog sveta je uzbudljiv društveni roman sa elementima krimi romana. Šuljgin je napisao roman o Istanbulu kao gradu priča, o savremenoj Turskoj, tokovima njene istorije i tradicije, o uvek izazovnom susretu Istoka i Zapada, pri čemu čitalac upoznaje uzbudljivu politiku stvarnost podeljene zemlje, paralelni život velikog grada, podzemni Istanbul, opozicione i kurdske grupe, tragove vizantijske prošlosti i sliku obnovljenog islamizma, bogatstvo gradskog života i istinu o zloglasnim F zatvorima. Šuljgin je velika figura Međunarodnog PEN. Dugo godina bio je generalni sekretar Međunarodnog PEN, a od pre tri godine je počasni potpredsednik Međunarodnog PEN. Kao predsednik PEN-ovog komiteta „Pisci u zatvoru“ putovao je u mnoge krajeve sveta nastojeći da pomogne borbu za slobodu govora i akcije oslobađanja pisaca, izdavača i novinara. Srpsko izdanje romana S nekog drugog sveta prvi je prevod neke Šuljginove knjige na srpski jezik.

Pored gostovanja stranih pisaca, Arhipelag je pripremio čitav niz druženja svojih poznatih domaćih pisaca sa čitaocima na štandu izdavača svakog dana od 15 do 17 časova, kao i promocije nekoliko novih knjiga u programima Sajma knjiga. Među knjigama koje će predstaviti na sajamskim promocijama nalaze se i dve knjige Nevena Cvetićanina o veštini državništva od arhetipskih uzora do modernih vremena, kao i knjige pesama Marka Kravosa i Slaveta Đorđa Dimoskog.

Predstavljanje velikog međunarodnog projekta 100 slovenskih romana održaće se na Sajmu knjiga 26. oktobra. O ediciji će govoriti Andreja Rihter, direktorka Foruma slovenskih kultura, pisci Jani Virk i Laslo Blašković, i glavni urednik Arhipelaga Gojko Božović.

PROČITAJTE I OVO:  Novo iz Odiseje - drugi roman u Klimatskom kvartetu

Posebne programe Arhipelag je pripremio za Školski dan. Arhipelag će tada, pored svojih knjiga koje se nalaze u lektiri za osnovne i srednje škole, predstaviti programski akciju Biblioteka za škole u koju je već uključlen veliki broj osnovnih i srednjih škola i gimnazija u Srbiji.