Crveni april – ko je ubica ubijenog društva


Santjago Ronkaljolo je peruanski pisac, scenarista, prevodilac i novinar. Rođen je 1975. godine, a njegov je otac, ugledni politički analitičar, bio prinuđen da sa porodicom napusti zemlju tokom političkih tenzija za vreme Alvaradove vladavine. Kasnije se porodica vratila u Peru, a Santjago se školovao u Limi.

Karijeru je započeo sa dečijim knjigama i kratkim dramama. Početkom milenijuma Santjago se preselio u Barselonu gde je bio prinuđen da čisti stanove da bi sebi platio stanarinu.

Trenutno se bavi pisanjem scenarija za serije, istraživačkim novinarstvom, političkom analizom i dopisnik je nekoliko latinoameričkih novina i španskih novina El Pais.

Za svoj triler Crveni april osvojio je nagradu Alfaguara (2006) i ugledno priznanje Independent Foreign Fiction Prize (2011) u Londonu.

Crveni april je trebalo da bude klasičan triler. U njemu imamo serijskog ubicu, festival proslave smrti, zamenika okružnog tužioca Čakaltana Saldivara koji neumorno traga za zločincem.

Međutim, niti je Santjago klasičan pisac trilera, niti je Peru gde se odigrava radnja romana klasična uređena država, poput viktorijanske Engleske Šerloka Holmsa, niti su čitaoci u Srbiji uobičajeni građani jedne evropske demokratije. Svi ovi elementi čine da je čitanje ove knjige daleko uzbudljivije i interesantnije nego da je čitamo iz udobnih fotelja negde u dosadnom Berlinu ili Parizu.

U malom provincijskom gradu Ajakuču neko počinje da ubija ljude. I svaki leš predstavlja poruku koja bi Čakaltana Saldivara trebalo da dovede do krivca. Ipak, zemlja je upravo zvanično izašla iz krvavog građanskog rata koji je odneo preko 70 000 života i sada se okreće svetloj budućnosti, odnosno novcu koji bi turisti trebalo da donesu u ovu ekonomski uništenu zemlju. Na vlasti je… hm… demokratski izabrani predsednik i vojne bezbednosne službe koje nikada nisu stavljene pod civilnu kontrolu. Najveći neprijatelj sa kojim se istražitelju ubistva Čakaltana suočava nije ubica za kojim traga već državni sistem koji faktički ne funkcioniše, državni službenici koji ne rade svoj posao, zaposleni u vladinim institucijama kojima vikend počinje četvrtkom uveče, a radna nedelja započinje negde u toku utorka… možda. Izveštaji se ne pišu, zapisnici se kriju, procedure se ne poštuju, a Čakaltana se suočava sa ubicom koji ne haje za propise i koji nastavlja da radi svoj krvavi posao. Uz sve to Čakaltana poseduje osobinu koja ga u društvu u kome živi čini gotovo nesposobnim za život – on je pošten… i sasvim malo „čuknut“ u glavu.

PROČITAJTE I OVO:  Jeziv psihološki triler o toksičnom prijateljstvu

Naređenje „sa vrha“ je da nema serijskog ubice koji bi pokvario proslavu Uskrsa i oterao turiste koji seju američke dolare. Zato se svi zvaničnici, osim savesnog Čakaltane, prave slepi na leševe koji se nižu jedan za drugim.

Santjago Ronkaljolo stavlja našeg savesnog državnog službenika, osobu sa posebnim potrebama sa funkcionalnim sistemom, kojoj nije jasan koncept mita i korupcije u niz neverovatno zabavnih nezakonitih situacija iz kojih ovaj mora da se iskobelja kako zna i ume.

Kako je živeti pokušavajući da se držite propisa i zakona kao pijan plota u zemlji u kojoj se niko baš ne drži zakona kao pijan plota možete osetiti čitajući ovaj originalan, zabavan, satiričan triler. Dobro je što je društvo opisano u njemu daleko od nas jer niko ne bi želeo da na svojoj koži oseti kako je to kada živite u društvu koje se raspada po šavovima, a država fingira svoje postojanje.

Crveni april je knjiga za čitanje, uživanje i gorko smejanje.

Autor: Milan Aranđelović