Foto: Printscren YouTube/CMMCastillaLaManchaMedia

DON KIHOT BI SE ODUŠEVIO: Najveća Dulsineja na svetu


Ružna zgrada postala je prelepa turistička atrakcija zahvaljujući večitoj muzi veleumnog plemića iz Manče.

Foto: Printscreen Youtube/Nitronic_

Veleumni plemić Don Kihot od Manče je remek-delo španske i svetske književnosti koje je izašlo iz pera Migela de Servantesa.

U ovom, prvom kako kažu, romanu glavni junak je pripadnik nižeg plemstva Alonso Kihano koji od previše čitanja viteških romana malo skrenu sa pameću. Tužan što je vreme slavnih vitezova prošlo, a osnažen novopronađenom mahnitošću, siroti Kihano odluči da i sam postane vitez kako bi činio dobra dela. Sebe je proglasio za viteza Don Kihota od Manče, svom konju dade ime Rosinante, a seljančici iz susednog sela Aldonzi Lorenzo, koju izabra za svoju damu kojoj će posvećivati svoja junaštva, nadenu ime Dulsineja od Toboza.

Dulsineja postoji samo u njegovoj mašti, jer je on zamišlja kao uzor lepote i vrline, iako nikada nije direktno opisana u priči.

Ova njena nevidljivost nije se dopala argentinskoj umetnici Milagos Milu Koreči koja je odlučila da naslika najveći mural na svetu na kome će biti prikazan lik ove večite muze veleumnog viteza.

Za svoje delo je odabrala fasadu najviše stambene zgrade u španskom gradu Kuintanar de la Oredenu.

Ova zgrada je decenijama bila trn u oku mnogim stanovnicima grada jer je podignuta tik uz crkveni toranj, što se mnogima nije dopadalo.

Kako bi malo popravili situaciju gradsko veće je pozvalo čuvenu argentinsku umetnicu, čiji murali već krase zidove širom sveta, da učestvuje u akciji koja je imala za cilj da ukrasi i udahne novi život nekim od najneatraktivnijih zidova u centru grada.

Svojim prikazom Dulsineje nadmašila je očekivanja.