Nova knjiga: Hitler bio narkoman, drogu davao i vojsci


Prema novoj knjizi nemačkog novinara Normana Ohlera “Droga u Trećem Rajhu”, Adolf Hitler je bio redovni konzument narkotika, a tokom rata njegova zavisnost od “koktel-supstanci” je upadljivo rasla.

Dok se činilo da su nacisti bili “čisti” i zapravo protivnici ove vrste hemije, pilula pod imenom “Pervitin” postala je široko dostupna baš pod vlašću Hitlera, navodi se u ovoj knjizi. Čak su je, prema navodima autora koji je godinama skupljao građu o ovoj temi, i nemački vojnici upotrebljavali.

Aktivni sastojak Pervitina je bio metamfetamin, zapravo ono što se je danas poznato pod imenom “kristal-met”.

Drogu je upotrebljavala čitava nacistička vrhovna komanda, a naročito Hitler, stoji u knjizi.

Navodno, Hitlerova zavisnost započela je 1941. godine, kada je započeo sa upotrebom steroidnih injekcija i injekcija sa životinjskim hormonima. U knjizi se navodi da je od tada pa sve do druge polovine 1944. godine, Hitler jedva imao poneki “trezven” dan, a da su njegove vene bile toliko uništene, da bi doktor jedva pronašao gde da ih ubode, kako bi mu davao injekciju.

Iako je rasprostranjeno mišljenje da je Hitler u kasnijem periodu života oboleo od Parkinsonove bolesti, nervnog oboljenja koje vodi poremećaju motornih aktivnosti i pokretljivosti, Ohler navodi da je moguće da se radilo o simptomima koji se javljaju prilikom odvikavanja od droge. On kaže da to može da bude veoma logično objašnjenje, s obzirom na to da su mnoge fabrike bombardovane i mnogo se tada već teže dolazilo do droge, prenosi Independent.

Međutim, poznati istoričar Ričard Dž. Evans osporava mnoge navode u ovoj knjizi, naročito one koji se tiču toga da je gotovo cela nacija uzimala Pervitin.

On je to nazvao “generalizacijom čišćenja”.

PROČITAJTE I OVO:  Formirali živi lanac kako bi preselili lokalnu knjižaru

Što je još gore, tvrdi Evans, opasno je aludirati na to da Nemci nisu odgovorni za podršku nacističkom režimu, jer su bili “drogirani”.Evans tvrdi da se upravo o tome i radi u Ohlerovom delu.

“Nije ni čudo što je ova knjiga bestseler u Nemačkoj”, napisao je za Gardijan.

Piše: Jelena Petrović
Izvor: N1info