Nova knjiga: Hitler bio narkoman, drogu davao i vojsci


Prema novoj knjizi nemačkog novinara Normana Ohlera “Droga u Trećem Rajhu”, Adolf Hitler je bio redovni konzument narkotika, a tokom rata njegova zavisnost od “koktel-supstanci” je upadljivo rasla.

Dok se činilo da su nacisti bili “čisti” i zapravo protivnici ove vrste hemije, pilula pod imenom “Pervitin” postala je široko dostupna baš pod vlašću Hitlera, navodi se u ovoj knjizi. Čak su je, prema navodima autora koji je godinama skupljao građu o ovoj temi, i nemački vojnici upotrebljavali.

Aktivni sastojak Pervitina je bio metamfetamin, zapravo ono što se je danas poznato pod imenom “kristal-met”.

Drogu je upotrebljavala čitava nacistička vrhovna komanda, a naročito Hitler, stoji u knjizi.

Navodno, Hitlerova zavisnost započela je 1941. godine, kada je započeo sa upotrebom steroidnih injekcija i injekcija sa životinjskim hormonima. U knjizi se navodi da je od tada pa sve do druge polovine 1944. godine, Hitler jedva imao poneki “trezven” dan, a da su njegove vene bile toliko uništene, da bi doktor jedva pronašao gde da ih ubode, kako bi mu davao injekciju.

Iako je rasprostranjeno mišljenje da je Hitler u kasnijem periodu života oboleo od Parkinsonove bolesti, nervnog oboljenja koje vodi poremećaju motornih aktivnosti i pokretljivosti, Ohler navodi da je moguće da se radilo o simptomima koji se javljaju prilikom odvikavanja od droge. On kaže da to može da bude veoma logično objašnjenje, s obzirom na to da su mnoge fabrike bombardovane i mnogo se tada već teže dolazilo do droge, prenosi Independent.

Međutim, poznati istoričar Ričard Dž. Evans osporava mnoge navode u ovoj knjizi, naročito one koji se tiču toga da je gotovo cela nacija uzimala Pervitin.

On je to nazvao “generalizacijom čišćenja”.

ČITAJTE  Britanija: Obavezna erotska lektira i zalihe kanapa

Što je još gore, tvrdi Evans, opasno je aludirati na to da Nemci nisu odgovorni za podršku nacističkom režimu, jer su bili “drogirani”.Evans tvrdi da se upravo o tome i radi u Ohlerovom delu.

“Nije ni čudo što je ova knjiga bestseler u Nemačkoj”, napisao je za Gardijan.

Piše: Jelena Petrović
Izvor: N1info