“Tama i osveta – Lutkareva igra”: Vampirska avantura


Za Aleksandru Aleks Morison to je trebalo da bude uobičajena, rutinska, arheološka avantura. Mistične noćne more koje progone ekipu arheologa, lokalni seljani užasnuti njihovim putem, spuštanje u kriptu starog britanskog dvorca u potrazi za drevnom bibliotekom, smrtonosne zamke, rešavanje zagonetki kako bi se izvukli iz škripca, mrak, tama i jato slepih miševa koji napadaju Aleks sve dok se krvava i (ne) mrtva ne uzdigne i vrati u dosadnu civilizaciju.

Zbog načina na koji postala vampirka Aleks je izabrana da postane Kraljica Tame, predodređena da postane supruga jednog od najmoćnijih i najozloglašenijih vampira Maksimilijana van Santoferusa. Sa druge strane tu su dobri vampir Nikolas, plemeniti lovac na vampire Džejson kao i osvetoljubiva Katarina van Santoferus žedna krvi, ženskih tela i osvete prema svom bratu.

A tu je i izvesni Lutkar, mistična osoba iz senke koja manipuliše ljudskim sudbinama i kome je sve jedna dobra šahovska partija.

Ono što je počelo kao avantura na tragu Lare Kroft ili Indijane Džonsa naglo se pretvara u vampirsku sagu, priču o večnoj borbi između dobra i zla, priču o potrazi za iskupljenjem, za moralnim kompasom na putu krvi, za svetlom u tami…

Posebno zanimljivo u romanu Tama i osveta – Lutkareva igra Anderee Baskin koji je objavila izdavačka kuća Otvorena knjiga jesu kvir elementi. Naime, glavna junakinja Aleks pokazuje interesovanje za oba pola, a impresivno je opisana scena vođenja ljubavi između nje i vampirke Žizel Laruž. I dok je svetska književnost pre više od 150 godina u delima irskog pisca Džozefa Šerdana Le Fanua upoznala prvu kvir vampiricu Karmilu čini se da je srpska horor scena tek sada dočekala ovako nešto.

Tama i osveta – Lutkareva igra je prvi deo priče čiji je nastavak, ako je verovati uredniku izdanja Milošu Petkoviću, već napisan i koji bi uskoro trebalo da bude objavljen. Ovo je knjiga namenjena ljubiteljima horora i misticizma, kao i onima koji vole dobru avanturističku priču koja se sa lakoćom čita.

PROČITAJTE I OVO:  „F“: Zašto bi se trebalo plašiti svojih snova

Piše: Milan Aranđelović