Molijerovi dani svečano zatvoreni predstavljanjem eseja i koncertom Karola Befe


Molijerovi dani, književna manifestacija Francuskog instituta u Srbiji, svečano su zatvoreni 22. maja na Kolarcu koncertom francusko-švajcarskog kompozitora i pijaniste Karola Befe, koji je izveo klavirske improvizacije na teme zadate iz publike. Befa je prethodno u istoj sali predstavio i potpisivao esej “Iza kulisa stvaralaštva”, koji je napisao zajedno sa istaknutim francuskim matematičarem Sedrikom Vilanijem, a čiji prevod na srpski su nedavno objavili Matematički institut SANU i Centar za promociju nauke.

Karol Befa je govorio o motivaciji da upoređuje kreativnost muzike i matematike: „Napisali smo knjigu u dvoje, ali zašto da ne i utroje, ili četvoro. Zašto ne i sa specijalistom iz kognitivnih nauka, čiji bi doprinos bio dovoljno relevantan za nešto ovako. Ako se ograničimo samo na umetnost, zašto nemamo i romansijera, ili nekog iz sveta filma? Možda će se ovakvi razgovori u budućnosti dešavati sa njima”. Befa je o smislu muzičke analize rekao: „Možete imati muzikologa koji će čitati partituru, analizirati je detaljno i stručno, ali takva analiza će pre svega pokazati obrazovanje, pamet i inteligenciju tog čoveka. Malo ćete dobiti u smislu sadržaja onoga što je kompozitor, autor partiture, zbilja napisao. Shvatio sam u jednom trenutku da duboka, smislena muzička analiza, može da se desi samo ako se uzme u obzir i namera onoga koji je napisao to muzičko delo”.

U okviru Molijerovih dana, koji su se odigrali u znaku obeležavanja 70. rođendana Francuskog instituta u Srbiji, priređeni su zanimljivi razgovori, onlajn ili uživo, sa frankofonim i srpskim književnicima, filozofima, strip autorima, izdavačima, prevodiocima, filmskim umetnicima, muzičarima, naučnicima, ilustratorima… Ovogodišnje Molijerove dane Francuski institut ostvario je u partnerstvu sa Narodnom bibliotekom Srbije, koja je organizovala direktan prenos preko fejsbuka gotovo svih onlajn razgovora i debata, a u njenom atrijumu priređeni su razgovori koji su planirani uživo, uz ograničen broj prijavljenih posetilaca.

PROČITAJTE I OVO:  Sudski slučajevi koji su potresli Srbiju

Partneri ovogodišnjih Molijerovih dana bili su: Walonie-Bruxelles international, Ambasada kraljevine Maroka u Beogradu, distributer Makart, Narodna biblioteka Srbije, Akademija Gonkur, Univerziteti u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, i Kragujevcu, izdavačke kuće CentPages, Agullo, Laguna, Clio, FMK, Multimedijalni institut, Propolisbooks, Komiko, Matematički institut SANU, Centar za promociju nauka, CEBEF, Zadužbina Ilije M. Kolarca,  Dom omladine Kragujevac, Međunarodna organizacija Frankofonije, frankofone ambasade i predstavništva u Srbiji.