Indijana Džons je nastao zahvaljujući jednom patku


Indijana Džons je jedna od najprepoznatljivijih ikona popularne kulture. Zato je možda malo neobično što za svoj nastanak može da zahvali jednom patku.

Indijana Džons je jedan od najpoznatijih ikona popularne kulture dvadesetog veka. Čak i da Džordž Lukas iza sebe nije ostavio franšizu Zvezdani ratovi, namćorasti arheolog, avanturista i borac protiv nacizma ostao bi njegova sasvim dovoljna zadužbina.

Kroz četiri (uskoro stiže i peti nastavak) filma, televizijsku seriju, ogroman broj knjiga, stripova, video-igara, pa čak fliper, Indijana Džons je postao značajan deo naše kulture u celini. Neobično je što je ideja koja se okončala sa slavnim arheologom i njegovim bičem, svoj zametak imala u jednom patku.

Konkretno ovom:

Tako je. Indijana Džons je delom inspirisan Bajom Patkom. Dosta toga je nadahnulo Džordža Lukasa da stvori slavnog arheologa, ali u samom centu svega toga, prema priznanju samog Lukasa, nalaze se avanturistički stripovi koje je napisao i nacrtao Čarls Barks. Naročito oni stripovi u kojima je glavni junak najbogatiji patak na svetu i najpoznatija tvrdica iz Patkovgrada.

Sam Čarls Barks ostaće upamćen po svom radu za kompaniju Dizni, ali, pre svega, po tome što je, tom prilikom, kreirao mnoge omiljene likove poput Baje Patka, Pate Patak, Proke Pronalazača, Lampija, Cakanog Caje, braće Buldog, Mage Vračević i Varalića.

Rođen na farmi u Oregonu, Barks se oprobao na mnogim poslovima, poput drvoseče i radnika u fabrici, da bi dvadesetih godina minulog veka postao slobodni umetnik.

Ironično je da je njegova prva impresija o Paji Patku bila negativna. Kada je, 1935. godine počeo da radi za kompaniju Dizni i prvi put se susreo sa ovim junakom smatrao ga je „tupavim izazivačem nevolja kojem je zbog temperamenta veoma teško naći više prigodnih uloga“.

Već posle nekoliko meseci u Dizniju Barks počinje da radi na pričama za crtane filmove. Tom prilikom je učestvovao u stvaranju Pajinih sestrića Raje, Gaje i Vlaje.

Ilustracija: Carlos Mota, izvor: deviantart.com

Barks 1942. godine počinje da radi kao scenarista i crtač stripova o Paji Patku i tu ostaje do penzionisanja. Verovatno najveći uspeh na radu o Patkovima jeste stvaranje Baje Patka. Ovaj bogati škrtac prvi put se pojavio 1947. godine u stripu Božić na Medveđoj planini. Iako ga je zamislio kao epizodnog lika kome je namenio samo tu jednu priču, Barks ubrzo menja mišljenje i Baja Patak, upravo zahvaljujući njemu, postaje jedan od najpopularnijih Diznijevih junaka.

Strip o Baji Patku vremenom evoluira u avanturistički. Baja Patak zajedno sa sestrićima putuje po svetu, traži skrivena blaga, istražuje skrivene hramove u džungli, drevne piramide… Zvuči poznato?

Indijana Džons je preuzeo tako mnogo od Baje Patka da je prvi film Otimači izgubljenog kovčega (Raiders of the Lost Ark) delom zasnovan na Barksovom stripu The Seven Cities of Cibola.

Uverite se i sami:

Nije to jedina stvar koja povezuje ova dva junaka. Baja Patak je od škrtice i negativca prerastao u veštog, pragmatičnog i domišljatog avanturistu. Njegova pohlepa i tvrdičluk su prerasli u neku vrstu beskrajne potrage za blagom ili, kako bi to Indijana Džons rekao, „bogatstvom i slavom“.

Takođe je zanimljivo da oba junaka sve vreme nose šešir.

Očigledno je da se Lukas nije oslanjao samo na Baju Patka kako bi kreirao lik Indijane Džonsa. Legenda o nastanku ovog junaka započinje na Havajima gde su zajedno letovali Džordž Lukas i njegov kolega Stiven Spilberg.

Obojica su nedugo pre toga postigli veliki uspeh. Spilberg sa filmom Bliski susreti treće vrste, a Lukas sa Zvezdanim ratovima.

Spilberg svom kolegi je spomenuo da bi voleo da radi na filmu o Džejmsu Bondu. Lukas mu je uzvratio da ima bolji predlog. Naime, nedavno je zajedno sa Filipom Kaufmanom završio scenario pod nazivom Avanture Indijane Smita.

Uz neophodnu izmenu naslova i imena junaka, dogovor je pao i ostalo je legenda.

Osim Baje Patka i Džejmsa Bonda slavni arheolog ima još uzora. Tu je pre svega Alan Kvotermejn iz romana Rudnici cara Solomona Hagrada Rajdera.

Uprkos inspiracijama Indijana Džons je sasvim osoben i jednstven junak. To su nesumnjivo doprineli šarm i humor Harisona Forda koji su pomogli da se lik do kraja definiše, Lukas je doneo nostalgičnu nit dečačkih priča, a Spilberg je uneo svoje umeće za snimanje avanturističkih filmova.

Ovog juna očekuje nas novi film sa avanturama slavnog arheologa pod naslovom Indijana Džons i artefakt sudbine. Pogledajte trejler.