„Moja borba“ omiljena lektira italijanskih srednjoškolaca


Italijansko Ministarstvo prosvete doživeo je neprijatno iznenađenje kada su dobili rezultate istraživanja u kome su želeli da otkriju koje su omiljene knjige današnjim srednjoškolcima.

Istraživanje koje je sprovedeno širom Italije i u kome je učestvovalo više od 140.000 škola imalo je za cilj da utvrdi koji su to savremeni italijanski autori omiljeni današnjoj deci. Ispostavilo se da se na ovom spisku nekako našao i Adolf Hitler i njegova „Moja borba“

„Moja borba“ je knjiga u kojoj se kombinuju elementi autobiografije i Hitlerovih političkih i ideoloških gledišta, koja su kasnija postala načela nacističke ideologije.

“Moja borba” napisana je u zatvoru Landsberg, u kome je Hitler ležao zbog veleizdaje nakon neuspelog „Pivničkog puča“ u Minhenu 1923. godine. Hitler je nije pisao lično, već ju je diktirao Rudolfu Hesu i Emilu Morisu koji su takođe bili osuđeni zbog iste stvari. (Novija istraživanja ovo osporavaju, te ima istoričara koji tvrde da ju je zapravo Hitler lično kucao na pisaćoj mašini.) Napisana je u stilu agitpropa, kao politički pamflet, i služila je kao osnova političkog programa Nacional-socijalističke nemačke radničke partije (NSDAP). Svako ko ju je čitao hladne glave posvedočiće vam da je napisana loše, da u njoj vladaju sistemski haos i nered, da je prava jedna zbrka.

Deset razreda širom Italije odabrala su baš ovu knjigu kao njihovu omiljenu. Iz Ministarstva prosvete kažu da su ovi rezultati „veoma gadni“, ali poručuju da „Moja borba“ nije ni bila u konkurenciji jer su učenici trebalo da napišu omiljenu knjigu italijanskih autora objavljenu nakon 2000. godine.

Međutim, iz Ministarstva kažu kako ih ipak raduje veliki broj drugih knjiga koje se našao na spisku i koji pokazuje da deca uživaju u čitanju kvalitetne i raznovrsne literature.

ČITAJTE  Čuvena spisateljica tvrdi da je napadnuta zato što je strejt

U istraživanju, u kome je učestvovalo 138.000 škola i 3,5 miliona učenika, navedeno je preko 10.000 različitih naslova italijanskih pisaca.

Izvor: Independent