Treći Šekspir festival 2016.


U godini kada se obeležava 400 godina od smrti Vilijama Šekspira širom sveta biće održan treći Šekspirov festival koji će tokom pet dana, od 29. juna do 04. jula pod vedrim nebom i u prelepom ambijentu velelepnog zamka (Vila Stanković, Čortanovci) na Dunavu prikazati savremene svetske produkcije rađene po delima Šekspira. Ideja festivala, jedinstvenog u ovom delu Evrope, je da neguje dela najvećeg svetskog dramskog stvaraoca predstavljanjem atraktivnog pozorišnog programa i ambijenta. Na festivalu će biti predstavljeni teatri iz Velike Britanije, Grčke, Portugalije, Indije i Srbije.  Prateći program festivala obuhvatiće filmske projekcije (program: Olivije i Šekspir Aleksandra Erdeljanovića) i studentske predstave prema delima Vilijama Šekspira. Festival će otvoriti upravo Šekspirov Glob teatar iz Londona, sa predstavom Dva viteza iz Verone.

Ideju o osnivanju ovog festivala inicirao je reditelj Nikita Milivojević iz velike ljubavi prema Šekspiru. 2015. godine Šekspir festival u Srbiji postaje deo međunarodne mreže Šekspir festivala ‒ European Shakespeare Festival Network. Pokrovitelji festivala: Autonomna pokrajina Vojvodina ‒ Sekretarijat za kulturu i javno informisanje, Opština Inđija  i UNIQA osiguranje u Srbiji. Slaviša Grujić, reditelj i pokrajinski sekretar za kulturu, kazao je da je ova godina za njega bila paklena zbog restriktivnog budžeta koji se odrazio na sve, pa tako i na kulturu, zbog čega je bio izrazito zabrinut. lustracije radi prošle godine za Šekspir festival izdvojeno je šest miliona dinara a ove četiri.

Na sreću Šekspir je imao svoju Elizabetu a ja imam prijatelje koji nisu dopustili da ova priča nestane. Uprkos znatno smanjenim sredstvima za ovogodišnje izdanje, Festival će zaokružiti svoju formu i strukturu, i u godini kada se obeležava četiri veka od smrti velikog barda, manifestaciju će otvoriti najnovija predstava Glob teatra “Dva viteza iz Verone”. Na plakatu festivala je lik Arijel jer je ideja bila da se Srbija predstavi poslednjim Šekspirovim komadom “Bura”. Ali umesto toga, budući da nije bilo novca za novu postavku, igraće se “Perikle”, kao i prošle godine, koji je u međuvremenu osvojio značajne nagrade i priznanja. Kuriozitet festivala je indijsko pozorište koje posle dužeg vremena gostuje ovde. Reč je o Kompani teatru iz Mumbaja koji će izvesti predstavu “Bogojavljensku noć”. To je neka vrste muzičke predstave gde će učesnici svirati na originalnim indijskim instrumentima. Oni su vizuelno veoma atraktivni i sa ovom predstavom su gostovali po svim svetskim festivalima gde su dobili odlične kritike. Biće zanimljivo videti kako izgleda čitanje Šekspira u indijskoj kulturi. Poseban događaj biće koncert velike zvezde Marie Joao i njenog trija OGRE, koja će Šekspirove sonete pretvoriti u džez muziku, a iz Grčke dolazi mlada, nezavisna trupa “C za Cirkus” koja će izvesti predstavu “Mera za meru”. Kriza zemlji napravila pravu revoluciju u tamošnjem pozorištu.

PROČITAJTE I OVO:  Predstava sastavljena od pesama

Ideja o festivalu je počela da se razvija kada sam gostovao u Londonu 2012. na Kulturnoj olimpijadi sa svojom režijom Šekspirovog “Henrija Šestog” u izvođenju Narodnog pozorišta. Ta predstava je imala zaista veliki uspeh i zahvaljujući tome sam nastavio kontakt sa čuvenim Glob teatrom, na čijoj je sceni igrana. Moj lični kontakt se nastavio sa Tomom Birdom, izvršnim producentom Globa i sa umetničkim direktorom Dominikom Dromgulom. Oni su mi otkrili da postoje Šekspirovi festivali po svetu i da postoji izvanredna saradnja među njima, čitava mreža festivala koji se bave Šekspirom. Odmah sam im rekao da ima divan prostor za takav festival, da sm pre nekoliko godina na obali Dunava otkrio Vilu Stanković (građenu poput srednjovekovnog zamka) gde sam radio upravo Šekspira. Nekako se sve brzo i srećno sklopilo, pozvao sam ih ovde, videli su prostor i potpuno se oduševili. Prostor je nadrealan. Onda smo počeli da radimo zajednički na ideji festivala. Naravno da je za početak projekta bila vrlo važna pomoć takve institucije kakav je Glob. Upravo je Glob pre dva leta sa svojim “Hamletom” otvorio prvi Šekspirov festival u Srbiji. Sve je išlo organizaciono sa te umetničke strane sasvim, sasvim u redu, ali trebalo je takođe privoleti ljude ovde da podrže ideju. Velika pomoć je u tom trenutku, a i sada, za ovaj festival bila od Pokrajinskog sekretarijata za kulturu Vojvodine.

Izvor: bgedtculture.blogspot.rs